Jugoslovenska rok grupa Bijelo dugme večeras je na Arsenal festu napravila pravu feštu proslavljajući ovom prilikom 50 godina od objavljivanja prvog albuma "Kad bi’ bio bijelo dugme".

Uoči samog izlaska benda na binu, publika, u kojoj su bile sve generacije od tinejdžera do onih koji jako dobro pamte početke Dugmadi, pevala je pesme poput „Ružica si bila“ i drugih, kako bi dozvala Bregovića i ekipu da što pre započnu dugoočekivani koncert.

Koncert Bijelog dugmeta na Arsenal festu u Kragujevcu, Foto: Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Gromoglasni vrisak prolomio se Kneževim arsenalom ispraćajući izlazak Bijelog dugmeta na scenu i označavajući početak večeri za pamćenje mnogobrojnim fanovima koji su popunili prostor do poslednjeg mesta.

Tifa je u svom maniru zabavljao prisutne đuskajući po bini i pozivajući sve na igranje uz čuvenu „Svi marš na ples“.

Na oduševljenje publike, na bini se pridružio i Alen Islamović koji je sa štakama ušao na scenu i sedeći izveo „Pljuni i zapevaj moja Jugoslavijo“. Orio se ceo Arsenal uglas.

Od kada je Bijelo dugme osnovano 1973. godine, izdali su devet albuma i to u periodu od 1974. do 1988. godine. Grupa je nastala iz benda Jutro, a novo ime je usvojila 1. januara 1974. godine. Jedini stalni član bio je gitarista Goran Bregović, dok su se na mestu pevača menjali Željko Bebek, Mladen Vojičić Tifa i Alen Islamović.

Grupa se raspala 1989. godine, a onda se ponovo okupila na oproštajnoj turneji 2005. godine tokom koje su imali koncerte u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu, kada su poslednji put i nastupali u formi rok benda.

Koncert Bijelog dugmeta na Arsenal festu u Kragujevcu, Foto: Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Nastup Bijelog dugmeta na glavnoj festivalskoj bini počeo je u 21.40 časova, a drugo veče pre njih otvorio je koncert francuske grupe “Nouvelle Vague”.

Publika je potpuno ispunila prostor ispred bine i u glas pevala hitove iz svih faza grupe: „Ne spavaj, mala moja, muzika dok svira“, „Selma“, „Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac“, „Sanjao sam noćas da te nemam“, kao i „Na zadnjem sjedistu moga auta“, „Pristao sam, biću sve što hoće“, „Ako možeš, zaboravi“, „Lipe cvatu“, „Za Esmu“, te naravno „Ružica si bila, sada više nisi“, „Đurđevdan“, „Evo, zakleću se“…

Mladen Vojičić Tifa, koncert Bijelog dugmeta na Arsenal festu u Kragujevcu, Foto: Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

– Video sam da manje-više svako u repertoaru ima neku pesmu ‘Dugmeta’. Nema mnogo stvari koje tako dug period uspeju da prežive. Ja sam dete iz srednje klase, moj otac je bio vojno lice, majka knjigovođa. Imam taj ukus dece iz porodica srednjeg staleža. To je ukus koji je naš, normalan, prirodan, i iz tog ukusa je ta muzika pisana, tako da je možda i to jedan od razloga – objasnio je Bregović ranije neprolaznost njihovih pesama.

Upravo se to i moglo videti na večerašnjem nastupu. Publika svih generacija pevala je njihove pesme jednu za drugom, svaku pozdravljajući ovacijama.

Koncert Bijelog dugmeta na Arsenal festu u Kragujevcu, Foto: Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Deset minuta posle ponoći nastupiće reper i tekstopisac Slobodan Veljkovic Coby, a ovo veče zatvoriće američki reper Lil Pump koji se istakao kao deo scene „SoundCloud repa“ 2010. godine.

Večeras na Garden stejdžu publiku dočekuju Oathbringer, Gajbraš T, Dante, Steffan, Njezz, Bad Daughter, Jet Vesper, Vojko V, Ritam nereda, Mortal kombat, Miki Radojević i bend Rouzi, Mimi Mercedez, dok su na Explosive DJ stejdžu Petrovitz YU, Tijana Kabić, Nexie, Musumeci, Kristijan Molnar.

Arsenal fest otvoren je sinoć, a obeležili su ga nastupi holivudske zvezde Kijanua Rivsa i njegovog benda Dogstar, Asian Dub Foundation, Partibrejkersa i Brkova.

Još fotografija nastupa Bijelog dugmeta pogledajte u galeriji ispod:

Bonus video: Kijanu Rivs na Arsenal festu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare