Džoni Štulić

Kompletna diskografija grupe Azra, kao i solo albumi Džonija Štulića dostupni su od juče na dva digitalna muzička servisa.

Na muzičkim striming servisima Spotifaj i Dizer objavljeni su albumi benda Azra i Branimira Džonija Štulića. Kao vlasnik svih postavljenih dela, odnosno nosilac prava na ovim servisima vodi se bivši Jugoton, odnosno Croatia Records.

Slušaocima su od juče na ovim digitalnim platformama dostupni svi studijski i koncertni albumi Azre, kao i četiri solo ploče Štulića, koji se više puta protivio objavljivanju ovih dela.

Postavlja se pitanje kako su svi ovi albumi završili na striming servisima? Pogotovo ako se uzme u obzir da je Visoki upravni sud Republike Hrvatske 2021. godine utvrdio da Croatia Records nije pravilno privatizovala nekadašnji Jugoton, kao i da je tridesetak godina protivpravno zarađivala milione na snimcima brojnih izvođača i grupa, poput Azre. Odluku je sud obrazložio time da vrednost snimaka, odnosno nikada nije procenjena, kao i da Croatia Records nije platila za njih. I dok su plaćene nekretnine i druga imovina nekadašnjeg Jugotona, vredni diskografski materijali su preuzeti u nepravilnom procesu.

Foto:Zoran Lončarević

Tu odluku Štulić je prokomentarisao rečima da „ono što je vredno, i spada u kulturno blago ujedno je i državno kulturno blago, a da ostalo nije važno“.

– Nadam se da ne spadam u kulturno blago, jer nemam veze s Hrvatskom, a s državom Hrvatskom pogotovo. To je moje. Vidim da postoji na stotine udruženja za ovce, koze, svinje, fonograme, izvođače i bog te pita šta, a samo ja radim i stvaram profit. Ja sam u goroj situaciji nego Isus. On je morao pet hiljada ljudi nahraniti jednim hlebom, a ja moram milione. Pa to je nemoguće – kazao je 2021. Štulić za Zadar News, nazvavši kompaniju „krvopijama na kub“ i naglasivši kako mu Croatia Records duguje gotovo 100 miliona evra i uz opasku – Sve je to reket.

Samo godinu dana kasnije u razgovoru za Nova.rs Branimir Džoni Štulić je ponovo pričao o borbi koju vodi s nekadašnim Jugotonom, jer neautorizovano eksploatiše njegovo intelektualno vlasništvo, rekavši:

– Jugoton je četiri godine imao parolu – „Teraj bandu“. I kad su je proterali sad su i dalje Jugoton. Ugodno s korisnim, zar ne? A moja borba s Jugotonom traje više od 40 godina. Ako već traje 40 godina, ko zna možda će trajati i 400 godina!

A na pitanje ima li, ako će već toliko trajati, onda svrhe ta borba Štulić je odgovorio:

– Istina je to… Zato se oni i toliko trude, nemaju šta da izgube. Znaju da su ionako propali, pa makar da izvuku 100 odsto od uloženog. Ma ne 100 odsto, već stostruko!

Štulić, kako podseća portal Ravnododna, u Hrvatskoj nema pravno utočište, niti se vodi kao autor u tamošnjoj bazi, a sada se, posle analogne, eksploatiše i muzičarev intelektualni autorski rad i u digitalnoj sferi.

Bonus video: Štulićevi stihovi u parlamentu FBiH

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare