Iz "Derete" Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Svetski dan knjige ove godine se obeležava u vanrednom stanju sa onlajn akcijama i popustima izdavača, a biblioteke su i dalje zatvorene zbog epidemije koronavirusa.

Narodna biblioteka Srbije i Biblioteka grada Beograda, bez obzira na preporuku Ministarstva kulture i informisanja da od 22. aprila nastave rad uz striktno poštovanje svih preventivnih mera, za sada ne primaju svoje korisnike.

Zaposleni rade od svojih kuće, a za rad sa korisnicima za sada će, kažu, sačekati dalja uputstva nadležnih organa (Vlade Srbije, Kriznog štaba, Sekretarijata za kulturu).

Biblioteka grada Beograda je prethodnih godina 23. april obeležavala akcijom „Svi smo u biblioteci“, u okviru koje su muzičari, pisci, novinari sportisti bili u ulozi bibliotekara.

Ovoga puta zbog epidemije Biblioteka je sprovela foto-konkurs „Čitaj ne skitaj, sa knjigom se slikaj“ i pozvala čitaoce da pošalju fotografiju omiljene knjige u kućnom okruženju, a na osnovu broja lajkova na “Fejsbuku” odabrana je najbolja.

Pisci, muzičari, glumci podržali akciju BGB, Foto: Printscreen

Akciju podsticanja čitanja u izolaciji podržali su glumci Jovan Jovanović, Miona Marković, Mina Sovtić, Marko Pavlović, Srna Đenadić, Rada Đuričin, Vjera Mujović, Suzana Petričević, Tamara Dragičević i Petar Benčina, pisci Vule Žurić, Zoran Bognar, Jasminka Petrović i Teodor Lorenčić, koncert majstor Beogradske filharmonije Tijana Milošević, novinarka i urednica RTS-a Marija Miljević, novinarka Vesna Jugović i baletska umetnica Sonja Lapatanov.

Od 2. aprila do 20. aprila stiglo je oko 200 fotografija omiljenih knjiga, a autorka pobedničke fotografije je Anđela Ivanović, studentkinja Pravnog fakulteta, koja je vreme provedeno u kućnoj izolaciji odlučila da provede učeći ustavno pravo i fotografisala udžbenik ovog predmeta u svom kućnom okruženju.

Ostalih devetoro nagrađenih autora fotografija su: Strahinja Bogićević (Autostoperski vodič kroz galaksiju, Daglas Adams), Marica Radojičić (Bogorodičina crkva u Parizu, Viktor Igo), Tanja Ludoški Boškovski (Eldorado, Momo Kapor), Tomo Krasnić (Fantom iz opere, Gaston Leru), Bojana Mihailović (Besnilo, Borislav Pekić), Jelena Terzić (Riznica misli, Milena Mitrović), Dragana Jevđović (Senka vetra, Karlos Ruis Safon), Suzana Ilić (Frida Kalo, biografija) i Jelena Prlić (Grof Monte Kristo, Aleksandar Dima).

Dodela nagrada (godišnja članarina i knjiga) biće upriličena nakon otvaranja Biblioteke grada Beograda.

Svetski dan knjige proslavlja se širom sveta 23. aprila još od 1995. godine, kada je ovaj praznik pisane reči ustanovljen na Generalnoj konferenciji UNESCO-a u Parizu.

Ova tradicija vuče korene iz Španije, gde se ovaj datum obeležava od 1923. godine, kao dan kada su preminuli velikani svetske književnosti Migel de Servantes i Vilijam Šekspir.

Na taj dan zaljubljenici u literaturu razmenjuju knjige i ruže, a samo u Kataloniji tokom 24 sata proda se oko 400.000 knjiga i čak četiri miliona ruža.

Institut Servantes, koji u Beogradu neguje i promoviše kulturu i umetnost Španije, nastavio je i ove godine tradiciju javnih čitanja na Svetski dan knjige i autorskih prava, ali u skladu sa vanrednim stanjem na svom „Instagram“ profilu uz uključenja saradnika i prijatelja iz Madrida, Beograda, Novog Sada, Zagreba…

Učesnici su čitali odlomke iz odabranih knjiga na srpskom, španskom, katalonskom, a uživo program je pratilo par stotina ljudi.

Institut Servantes će svoju biblioteke „Hose Jero“, sledeći preporuku Ministarstva kulture i informisanja, otvoriti u ponedeljak, 27. aprila, i radiće ponedeljkom i petkom, od 11 do 15 časova, kao i sredom od 9 do 13 časova.

Uz ograničeno radno vreme, rad biblioteke pratiće i posebne mere opreza i bezbednosti za sve korisnike i zaposlene u Institutu Servantes te će tako u biblioteci svako morati da nosi rukavice i maske, na više mesta su postavljena dezinfekciona sredstva, a biće i određen vremenski period između dva uzimanja iste knjige zbog mogućnosti zadržavanja virusa na papiru.

Digitalni katalog biblioteke sa posebnim sadržajima i virtuelnim čitalačkim klubom i dalje će biti dostupan članovima biblioteke, kažu u Institutu Servantes.

Izdavačka kuća “Službeni glasnik” odlučila je da povodom Svetskog dana knjige i autorskih prava pokloni 2.000 knjiga Studentskom gradu.

Direktor Studenstkog centra Beograd Goran Minić i direktorka Sektora za prodaju i nabavku JP Službeni glasnik Mirosava Kastratović Tirkajla, Foto: Promo/Službeni glasnik

Među odabranim naslovima, kako je naveo izdavač, našla su se dela iz oblasti stručne i naučne literature, beletristike, umetnosti.

– Umesto saopštenja o važnosti čitanja na Svetski dan knjige, odlučili smo da učinimo nešto konkretno. U nadi da će se studenti uskoro vratiti u domove i na fakultete, želeli smo da ih sačekaju knjige iz najrazličitijih oblasti koje će im proširiti vidike i ispuniti slobodno vreme – istakla je direktorka “Službenog glasnika” Jelena Trivan koja se izlečila od koronavirusa.

„Laguna“ je povodom Svetskog dana knjige pokrenula nekoliko akcija: „Knjigomanija“ podrazumeva popuste na broj knjiga, „Pisci preporučuju“ omogućava popust od 30 odsto na tri naslova koja preporučuju domaći autori, „Ako ste propustili“ svake nedelje novih pet naslova je na popustu i  „399 – Sjajni naslovi po odličnoj ceni“ koja važi do 22. maja u svim knjižarama „Delfi“, „Laguninim“ klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Za sve narudžbine poštarina je besplatna za sve isporuke na teritoriji Srbije,  a iz ove izdavačke kuće podsećaju na egipatsku mudrost: „Knjiga je vrednija od svih spomenika ukrašenih slikama, reljefom i duborezom, jer ona sama gradi spomenike u srcu onog ko je čita“.

„Vulkan izdavaštvo“ za Svetski dan knjige omogućio je specijalni popust od dodatnih 30 odsto na celokupan asortiman, koji se dodaje na već postojeći popust od 20 odsto.

“Ovaj simboličan datum u svetskoj književnosti, obeležen smrću velikana Migela de Servantesa i Vilijama Šekspira, prilika je da se podsetimo značaja koji knjige kao otelotvorenje ljudske kreativnosti i želje za deljenjem znanja imaju u našem životu”, ističu u Vulkanu i dodaju da je za sve porudžbine na sajtu www.vulkani.rs, dostava besplatna na teritoriji Republike Srbije.

Povodom Svetskog dana knjige biće organizovan i peti književni maraton “Beogradski čitač”, samo ovog puta ne u Čuburskom parku, kao prethodna četira izdanja, već u skladu sa sutuacijom na „Fejsbuku“ i trajaće do kraja vanrednog stanja.

Maraton će početi u 18 sati emitovanjem pesme „Ako stanemo tu“ grupe „Artan Lili”, a otvoriće ga mladi pesnik Kosta Kosovac i pesnikinja Jasmina Malešević, najavile su inicijatorke „Beogradskog čitača“ Gordana Pešaković, Tanja Šikić i Gordana Vlajić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar