Foto: Umetnička galerija "Stara kapetanija"/Promo

Izložba „Svetlopisi” slikara, ikonopisca, konzervatora i restauratora Jugoslava Ocokoljića biće otvorena u sredu, 17. maja u 18 časova, u Umetničkoj galeriji „Stara kapetanija“.

Postavka je podsećanje na autentičnog stvaraoca koji je preminuo 2019. godine, a odabrano je 15 ostvarenja, rađenih u tehnici akrila i ulja. Na svečanom otvaranju govoriće aistoričarka umetnosti Branka Milutinović, utorka izložbe, i akademska umetnica Hana Stefanović.

Foto: Umetnička galerija „Stara kapetanija“/Promo

Jugoslav Ocokoljić je bazirao svoje stvaralaštvo na proučavanju tradicionalnog pravoslavnog ikonopisa i srednjovekovne religiozne umetnosti. Inspiraciju je nalazio i u renesansnoj umetnosti, ali i na temeljima umetničke grupe „Mediala“, kao i iskustvima savremene umetnosti.

Na izložbi se mogu videti motivi Bogorodice sa Hristom, Skidanja sa krsta, likovi anđela, čuda svetitelja Jeremije, autoportreti samog autora, svetovne predstave devojaka…

Foto: Umetnička galerija „Stara kapetanija“/Promo

Slikarski postupak Jugoslava Ocokoljića ide do finih lazurnih poteza koji doprinose atmosferi i razlaganja boja u valere, ali isto tako primetan je jasan crtež i linija konture u figurativnoj formi prikazanog. Crvena, crna, bela boja i zlatna imaju simbolička značenja. Pozadina slike je često neodređena, apstraktna, jer je ona predeo tajne iz kojeg se stvaraju oblici koji grade sadržaje slike. Svojim stvaralaštvom kod gledaoca umetnik pokreće čežnju i potrebu za sopstvenim preispitivanjem, samoizgrađivanjem i preobražavanjem.

Slike su duhovni putokaz i podstiču gledaoce na razmišljanje o svom duhovnom putu. Vizuelnim simbolima na slikama prenosi tu poruku. Za Ocokoljića svetlo je stanje kreativnosti i eliksir preobražaja ka čistoti duše koje potire zlo i prazninu.

Foto: Umetnička galerija „Stara kapetanija“/Promo

Jugoslav Ocokoljić (1951. Split, Hrvatska – 2019. Beograd, Srbija), diplomirao je konzervaciju i restauraciju na Višoj pedagoškoj školi u Beogradu. Izlagao je samostalno na oko 60 i velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Bio je član je ULUS-a, umetničkih udruženja u Los Anđelesu (CAA) i Londonu (ICHAW) . Dobitnik je nagrada iz oblasti ikonopisa i teme portreta. Autor je knjiga: “Starozavetni obrazi sa tumečenjima”, “Posne slikarske tehnike – dopunjene metode ikonopisanja”, i “Ikona, pisanje, čitanje i sozercanje sa teologijom ikone”, i preveo je nekoliko knjiga sa engleskog I francuskog jezika.

Izložba „Svetlopisi” biće otvorena do 28. maja 2023. godine.

Bonus video: Uroš Predić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar