Foto: Ruski dom/Promo

Izložba "Stanislavski: u potrazi za 'plavom pticom'" biće svečano otvorena u Galeriji Ruskog centra za nauku i kulturu "Ruski dom" u Beogradu u utorak, 17. januara u 18 časova, na dan 160. godišnjice od rođenja velikog ruskog pozorišnog stvaraoca.

„Delo Кonstantina Sergejeviča Stanislavskog najvažniji je doprinos ruske kulture razvoju svetske pozorišne umetnosti. Njagova metoda se proučava i koristi širom sveta već više od jednog veka. Ideje Stanislavskog uticale su na formiranje i razvoj vodećih pozorišnih scena u Rusiji. Velika je čast predstaviti njegovu zaostavštinu široj javnosti u Srbiji“, ističe generalna direktorka Pozorišnog muzeja „Aleksej Bahrušin“ Кristina Trubinova.

Konstantin Sergejevič Stanislavski Foto: akg-images / Elizaveta Becker / akg-images / Profimedia

Stanislavski je neumorno ponavljao svojim učenicima: „Otresite prljavštinu i prašinu na ulazu, ostavite kaljače u hodniku zajedno sa svim sitnim brigama, svađama i nevoljama koje kvare život i skreću pažnju sa umetnosti…“. Ovaj veliki pozorišni reformator je početkom 20. veka razvio svoj čuveni sistem, poznat kao „Sistem Stanislavskog“. Usavršavao ga je do kraja svog života, kada je, već u svom domu, radio na Molijerovom ,,Tartifu“. I danas se ovaj sistem smatra najboljom glumačkom tehnikom i klasifikacijom metoda glume.

Posetioci izložbe imaće prilike da vide predmete iz fondova Pozorišnog muzeja „Aleksej Bahrušin“ i Muzeja pozorišne umetnosti Srbije: afiše, pozorišne plakate i programe, šarž i karikaturu, fotografije Кonstantina Stanislavskog, Vladimira Nemiroviča-Dančenka, Ivana Moskvina, Olge Кniper-Čehove, Vasilija Кačalova, Mihaila Čehova i drugih umetnika Moskovskog umetničkog teatra „Anton Čehov“.

Na izložbi će biti predstavljene digitalizovane skice Кorovina, Nivinskog, Reriha, Benoa, Кustodijeva, Sapunova, Jegorova i drugih poznatih umetnika, a za kultne predstave Umetničkog teatra kao što su ,,Plava ptica“, ,,Galeb“, ,,Na dnu“, ,,Careva nevesta“, „Snežana“, „Pazuhinova smrt“, „Razmetljivac“, „Bela garda“, „Hamlet“, „Per Gint“ i dr.

Konstantin Sergejevič Stanislavski Foto: akg-images / Elizaveta Becker / akg-images / Profimedia

Na postavci će biti izloženi retki dokumentarni snimci koji prikazuju Stanislavskog i njegove učenike na probama, uključujući i poslednje izvođenje ,,Tartifa“. Biće prikazani isečci iz filma i predstave „Na dnu”, fragmenti iz dokumentarnog filma „O našem pozorištu”.

Izložba će biti otvorena do 15. februara 2023. godine. Ulaz je slobodan.

Bonus video: Kompozitorka Irena Popović Dragović o operi „Deca“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar