Izabel Iper Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Zabrinuta sam kao i svi drugi - kako osigurati da bioskop i filmovi nastave da žive, jer su sada veoma slabi, poručila je legendarna francuska glumica Izabel Iper, predsednica žirija ovogodišnjeg Venecijanskog filmskog festivala, koji počinje večeras. 

Legenda francuske kinematografije Izabel Iper govorila je danas na prvoj konferenciji za medije na Lidu uoči večerašnje svečane ceremonije otvaranja 81. Venecijanskog filmskog festivala.

Izabel Iper Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Na susretu s medijima u Veneciji, pored Iperove, govorio je i umetnički direktor festivala Alberto Barbera, a na neveselu situaciju u kinematografiji osvrnuli su se i članovi drugih žirija.

– Zabrinuta sam kao i svi drugi – kako osigurati da bioskop i filmovi nastave da žive, jer su sada veoma slabi. Veoma je teško danas snimiti film. Film nije samo individualni napor. To je zaista nešto što svi mi zajedno isporučujemo svetu. Zato sam zabrinuta da li će se naš svet i dalje povezivati s ljudima. Baš zato je Venecijanski filmski festival neophodan. I zato sam tako srećna što sam ovde – poručila je Izabel Iper.

Izabel Iper Foto:

Na te reči glumice nadovezala se američka rediteljka Debra Granik, koja je na čelu žirija selekcije Horizonti, rekavši na pres konferenciji kako joj je „laknulo“ kad je čula da se Izabel Iper obraća „slonu u sobi“, preneo je izveštač „Dedlajna“ iz Venecije.

– Razumemo da je generacijama, koje su prisutne u ovoj prostoriji, potreban ovaj festival kako bi nastavili da pričaju priče koje nisu mejnstrim. Festivali su sada, možda, festivali prkosa, inata. Kad idete protiv svih. Ovaj festival ima iza sebe više od 80 godina čvrstine, snage i mobilnosti. Ne stari i neće zastareti – kazala je američka sineastkinja.

Novo, 81. izdanje najstarijeg filmskog festivala na svetu počinje večeras svetskom premijerom nastavka ostvarenja „Beetlejuice“ Tima Bartona. I dok ovaj naslov nije u takmičarskoj konkurenciji, u trci za Zlatnog lava su, između ostalog, naslovi: „Joker: Folie a Deux“ Toda Filipsa, „Maria“ Pabla Larajna u kojem Anđelina Džoli igra opersku divu Mariju Kalas, „Queer“, naslovljen po istoimenom romanu Vilijama S. Barouza, koji je za veliko platno adaptirao i režirao Luka Gvadanjino, poverivši glavnu rolu Danijelu Krejgu, kao i prvi dugometražni film Pedra Almodovara na engleskom – „The Room Next Door“.

Uz Izabel Iper o najboljima, odnosno laureatima Zlatnog lava, Srebrnog lava i Volpi kupu u Veneciji će odlučivati i Džejms Grej, Endru Hejg, Agnješka Holand, Kleber Mendonka Filjo, Abderahmane Sisako, Đuzepe Tornatore, Džulija fon Hajnc i Džang Ciji.

Festival će trajati do 7. septembra.

Bonus video: Meg Rajan na Sarajevo film festivalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar