Aleksandra Ninković Tašić Foto: Wikipedia/Damir Vlajnić

Šokirana sam, zato što Pupin zaslužuje da se o njemu uradi serija zbog svoje dobrote, svoje nacionalne borbe, svih svojih dostignuća. Kako to da ga ima, pa da ga nema, ja to ne mogu da razumem, Pupin nije bilo ko, kaže za Nova.rs Aleksandra Ninković Tašić, predsednica Obrazovno - istraživačkog društva “Mihajlo Pupin” u Beogradu, povodom iznenadne odluke RTS da odustane od rada na dugo najavljivanoj seriji “Pupin” u “Atena produkciji”.

Da će prekinuti rad na seriji, RTS je nakon pisanja portala Pištaljka da je bivša urednica „Šarenice“ Aneta Ivanović preprodavala materijal Javnog servisa Turističkoj organizaciji Srbije, saopštio u jednoj rečenici. A sve to u sklopu odgovora Pištaljki na pitanja u vezi sa poslovanjem Javnog servisa sa privatnim produkcijama, zbog čega se Radio televizija Srbije već nekoliko meseci nalazi pod istragom tužilaštva.

Mihajlo Pupin
Mihajlo Pupin Foto:Wikimedia

Naša sagovornica je angažovana kao stručni savetnik na seriji, jer je poznata kao najveći poznavalac Pupinovog života i dela. Prikupila je više od 30.000 dokumenata, od kojih su mnoga prvi put postala dostupna javnosti i čine najveću arhivu posvećenu čuvenom naučniku, a sve u cilju afirmacije i čuvanja njegovog dela, kao i istorije srpske nauke.

– Pupin je najbolji primer, model, ljudska vertikala, za kojeg su i Nemci napisali da i posle svih borbi sa nama, njegova autobiografija mora da se da u ruke najboljim učenicima, jer je to moralni obrazac koji treba slediti. E, pa, i nama treba takav obrazac i zato mi nije jasno zašto se ovo događa – istakla je Ninković – Tašić, autorka prvog virtuelnog muzeja koji predstavlja naučno i kulturno nasleđe u svetu – Pupinov virtuelni muzej.

Aleksandra Ninković Tašić je realizovala šest izložbi, organizovala više stotina predavanja i tribina o Pupinu. Među njima i izložbu i monografiju o Pupinu – “Od fizičke ka duhovnoj realnosti”, koja je u Istorijskom muzeju Srbije oborila dva rekorda – po dužini trajanja postavke, ali i po posećenosti, sa više od 200.000 posetilaca. Priredila je u saradnji sa SANU i Maticom srpskom dva izdanja Pupinove autobiografije.

– “Po znanju ja sam Amerikanac, po rođenju ja sam Srbin”, govorio je Pupin, ali prećutano je mnogo toga o čuvenom naučniku. On je najbolji primer kako može da se bude veran, i srpskom i američkom svetu. Danas nam to i te kako nedostaje. A, zbog njegovih dobrih dela koja su bezmerna, on zaslužuje i spomenik u Beogradu, kojeg nema. I ja rekoh, biće bar serija, kao spomenik, ući će u dušu ljudi. Ali, nema je. Čitam da kreće suđenje i nadam se da će ipak da kažu – ne može, stanite. Ali se plašim jer jedno je obeštećenje, a drugo je praviti seriju. Ona je taman stigla u završnicu i oko današnjeg dana je trebalo da počne snimanje. Sve je bilo spremno, i kostimi, i lokacije, sve. Scenario je odličan i ono što znam jeste da ništa nije sakriveno. Ima mnogo dece koja su angažovana i kako njima objasniti šta se događa.

Znam samo, nastavlja Ninković Tašić, da ekipa koja radi seriju nije dobila nikakvu informaciju od RTS, sve što znaju, jeste preko medija.

– Reditelj Danilo Bećković me je saseko svojom objavom. Kada sam čitala njegove reči bilo mi je mnogo žao. Ali, iskreno, još uvek se nadam da će neko videti da radi zlodelo. Nema opravdanja – zaključila je Aleksandra Ninković Tašić.

Direktorka “Atena produkcije” Aneta Ivanović juče je za naš portal rekla da će se sudbina projekta „Pupin“ razrešiti na sudu, jer očigledno drugog puta nema.

Bonus video: Mihajlo Pupin

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar