Izložba KUN: SLOBODA, EMANCIPACIJA, OBRAZOVANJE, RAD! Foto:Promo/Muzej Jugoslavije

Izložba "Kun: Sloboda, emancipacija, obrazovanje, rad!" biće otvorena sutra u Muzeju Jugoslavije povodom 120 godina od rođenja istaknutog umetnika Đorđa Andrejevića Kuna.

Postavka je deo retrospektivne izložbe „Kun: umetnik, radnik, borac“ realizovane u Galeriji SANU, koju su zajednički organizovali Galerija SANU, Muzej Jugoslavije i Muzej savremene umetnosti iz Beograda. Pored Kunovih radova i prateće dokumentarne građe na izložbi „Kun: Sloboda, emancipacija, obrazovanje, rad!“ biće prikazan i mural umetnice Hristine Ivanovske inspirisan Kunovom Skicom za spomenik u Ivanjici.

Monumentalna Skica za spomenik u Ivanjici iz 1952, koja je restaurirana ove godine, deo je fonda Muzeja Jugoslavije i izlaže se prvi put. Reč je o finalnoj skici za spomen-mozaik „Ustanak“, koji je Kun realizovao u stilu jugoslovenskog borbenog i socijalističkog realizma, a posvećen je palim borcima Narodnoosloboličke borbe. Pored mozaika Kun je autor i arhitektonskog rešenja spomenika, koji je otkriven na Dan ustanka 7. jula 1957. godine.

Izložba KUN: SLOBODA, EMANCIPACIJA, OBRAZOVANJE, RAD! Foto:Promo/Muzej Jugoslavije

Na izložbi Kunova monumentalna Skica za spomenik u Ivanjici biće predstavljena u direktnom dijalogu s namenski produciranim muralom Hristine Ivanoske „Sloboda, emancipacija, obrazovanje, rad!“. Hristina Ivanoska bavi se pitanjima potiskivanja, kontrole i izgradnje kolektivnog pamćenja prvenstveno ženskih strategija otpora i politika. Do sada je izlagala u galeriji Zilberman u Berlinu, Budapest galeriji i Ludvig muzeju u Budimpešti, +MSUM u Ljubljani, Manifesta 14 u Prištini, bečkom Kunstlerhausu i WUK galeriji, MOMus u Solunu, na Drugom bijenalu Autostrada u Prizrenu, MSU u Zagrebu, Muzeju skulpture – Palata Krolikarnia u Varšavi, Istraživačkom paviljonu na 57. Bijenalu u Veneciji, MSU u Skopju, MUMOK u Beču… Ivanoska je doktorand na Akademiji lepih umetnosti u Beču, a živi i radi u Skopju i Berlinu.

Izložba KUN: SLOBODA, EMANCIPACIJA, OBRAZOVANJE, RAD! Foto:Promo/Muzej Jugoslavije

Reči iz naziva murala Ivanoske ispisane su slovima ćirilične tipografije koju je osmislila sama umetnica, a simbolišu ideje emancipatorskih promena za koje se Kun borio s mnogim umetnicima i revolucionarima u predratnom, ratnom i poratnom periodu. „Umetnički dijalog“, poput ovog, omogućava direktno preispitivanje odnosa između savremenosti i istorije, umetnosti i politike, kao i mogućih kontinuiteta angažovanog kritičkog i umetničkog delovanja, te uloge muzeja i javnih institucija u stvaranju platformi za prenos i promišljanje srodnih praksi i iskustava, saopštili su iz Muzeja Jugoslavije.

Izložba KUN: SLOBODA, EMANCIPACIJA, OBRAZOVANJE, RAD! Foto:Promo/Muzej Jugoslavije

Pored Skice i murala na izložbi u zgradi Muzeja 25. maj biće izloženo i 20 Kunovih grafika iz mape Partizani, kao i fotografije iz porodične arhive. Muzej Jugoslavije, inače, poseduje najbrojniju i najraznovrsniju kolekciju Kunovih radova, uključujući dela vizuelnih i primenjenih umetnosti, a neka od njih publika može da vidi na stalnoj postavci ove instutucije.

Izložba će trajati do 8. septembra.

Bonus video: Izložba 55 godina Vudstoka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar