Foto: Imre Szabo

Izložba “Širom zatvorenih očiju” Milana Pantelića otvorena je sinoć u Galeriji “Sanjaj” u Beogradu.

– Onoga dana kada Veštačka inteligencija u potpunosti preuzme psihijatriju, za sva objašnjenja o ljudskom duhu i njegovim patološkim stanjima koristiće slike Milana Pantelića – rekao je Nele Karajlić otvarajući izložbu.

„Intimnost“ Milan Pantelić Foto: Vladimir Popović

On je dodao da “veštačkoj inteligenciji neće biti teško da shvati da ljudski rod od svog svoga znanja najmanje poznaje sebe i svoju dušu”.

– Otuda će joj slike i crteži biti najbolji način za komunikaciju sa pacijentima. Međutim, i pored svog znanja, koje Veštačkoj inteligenciji ni u jednom trenutku ne osporavam, uvjeren sam da će imati veliki problem sa samim procesom slikanja. Jer, inteligencija nije isto što i talenat. A veštački talenat ne postoji. Stoga, neće imati izbora. Za taj posao moraće da angažuje Milana Pantelića – zaključio je Karajlić.

Slike su izložene prvi put, a pored ulja na platnu od kojih plene dela velikog formata, umetnik je koristio i pozlatu, ali je napravio i iskorak kombinujući plastiku sa akrilnom bojom i parafinom. Slike pod nazivima “Zlatna groznica”, “Zagrljaj”, “Intimnost”, “Kompozicija”, “Vazduh”, “Nebo”, “News”, kao i ostala izložena dela govore o traumama, depresiji i unutrašnjoj drami ljudskog roda, a ožiljci duše su jasno vidljivi na licima kojima nedostaju oči, nos, uši. Pantelićeva umetnost zahteva spremnost da se suočimo sa svojim najdubljim strahovima i traumama, a ujedno pokazuje da je umetnost neiscrpan izvor inspiracije, snage i ljubavi.

Foto: Imre Szabo

Milan Pantelić je rođen 1986. godine u Šapcu. Doktorirao je slikarstvo na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, gde danas predaje na odseku Primenjeno slikarstvo. Do sada je održao 14 samostalnih izložbi u Srbiji i učestvovao na 40 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Realizovao je 13 javnih radova (murali, mozaici i sakralna umetnost) na javnim mestima u Srbiji, Egiptu i Tunisu. Dobitnik je sedam međunarodnih nagrada iz oblasti slikanja i crtanja. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije. Zastupljen je u mnogim međunarodnim kolekcijama u Srbiji, Crnoj Gori, Mađarskoj, Egiptu, Tunisu, Austriji, Italiji, Nigeriji, Kini, Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji, Sloveniji, Poljskoj, Rusiji i Indiji.

Bonus video: U Dubaiju izložena čuvena Pikasova slika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar