EYOT
EYOT Foto: Anton Pichur/Promo

Svirati kod kuće je uvek nešto posebno. Radujemo se nastupu i uopšte celom festivalu. Jedva čekamo da osetimo tu atmosferu. Verujem da će se mnogi složiti sa mnom da je u vreme festivala Niš najlepši, kaže za Nova.rs frontmen sastava Eyot Dejan Ilijić povodom koncerta na zatvaranju Nišvila.

Jubilarni, 30. po redu Nišvil džez festival koji se ove godine organizuje od 9. do 18. avgusta i koji će okupiti čak 1.000 muzičara i drugih umetnika, zatvoriće svojim koncertom popularni niški muzički sastav Eyot. Niški muzičari su jedan od prvih nastupa na festivalima imali upravo na Nišvilu i to 2009. godine, a u međuvremenu su objavili pet albuma, nastupali u više od 30 država sveta i dobili nagradu „GODUM“ za najbolju najbolju srpsku džez grupu 2022. godine, po oceni Udruženja džeza, zabavne i rok muzike.

Frontmen sastav Eyot Dejan Ilijić rekao je za naš portal da su u proteklih 15 godina, od prvog nastupa na Nišvilu stekli značajno iskustvo, ali da i pored toga sa nestpljenjem očekuju nastup u „finalu“ Nišvila. Eyot radi punom parom i, kako kaže, njegova očekivanja su da im slede najbolje godine u karijeri.

Dejan Ilijić, Eyot Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

– Što se tiče nastupa ove godine, idemo u septembru na Krajova džez festival u Rumuniji, a u oktobru idemo za Pariz. Sviramo tamo u jednom od njihovih najznačajnijih džez klubova – „Nju morning“. Za 24. novembar imamo zakazan veliki koncert na Kolarcu na kome ćemo da slavimo 15 godina karijere. Mogu već da kažem da ćemo sledeće godine imati nastupe u Luganu, Milanu i jednu turneju po Švedskoj. Biće to prvi put da idemo u Skandinaviju – izjavio je Ilijić.

Povodom petnaest godina rada, u februaru ove godine izdali su album „Kvindecenijal“ (Quindecennial) koji obuhvata snimke sa različitih mesta širom sveta na kojima su snimali.

– Njime zaokružujemo dosadašnji rad i ulazimo u novi period. Potrudićemo se da naredne godine izađe i novi album, ali za sada je „Kvindecenijal“ akutelan. On je izašao u Nemačkoj, a u Srbiji će pojaviti na jesen u izdanju PGP-a – rekao je Ilijić.

EYOT
EYOT Foto: Vanja Keser/Promo

Prema njegovim rečima, svakako nešto najluđe što su njegove kolege muzičari Miloš Vojvodić (bubanj), Marko Stojiljković (bas), Slađan Milenović (gitara) i on uradili u karijeri je što su snimili koncert na vrhu Pasarelo, jednom od najlepših vrhova Suve planine koji se nalazi na 1.522 metra nadmorske visine.

– To je bilo jedinstveno iskustvo, celo putovanje na planinu, iznošenje klavira i druge opreme i snimanje u tim uslovima. To je nešto što ne možemo da doživimo u svakodnevnom radu, svirajući po festivalima i klubovima. To nije klasičan spot, već ceo koncert koji se redovno emituje na televizijskim kanalima. Mi smo na planini snimili i audio i video i time smo zaokružili 10 godina rada. Za obeležavanje 15 godina rada nismo smislili ništa tako ludo, ali ćemo možda za dvadesetogodišnjicu uraditi nešto slično – izjavio je muzičar.

Ocenio je da u Srbiji postoje mladi muzičari koji sviraju džez, samo je potrebno da dobiju malo više medijske pažnje i malo više prostora za nastup:

– Kod mladih muzičara postoji interesovanje za sviranje džeza i možda je čak i najveće u poslednjih petnaestak godina. Verujem da tome doprinosi i otvaranje džez odseka na muzičkoj akademiji i nekoliko džez odseka u srednjim školama u Srbiji. Potrebno je sada da ta druga strana ili treća da svoj doprinos da džez scena u zemlji zaživi još više. Imamo festivale, ali to je nedovoljno da se razvije scena na pravi način, jer tokom godine ne postoji puno mesta na kojima mladi bendovi mogu da sviraju u dobrim uslovima – kazao je Ilijić.

Poznati niški muzički sastav poznat je u zemlji i inostranstvu po muzici koja predstavlja eklektični zvuk između roka i džeza, panka i ambijentalne muzike, impresionizma i romantizma, čvrsto se oslanjajući na tradicionalnu muziku Balkana i istočne Evrope, ostvarujući pravu mešavinu starog i novog, Istoka i Zapada.

Bonus video: Nišvil

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar