Čajkovski Foto: akg-images / AKG / Profimedia

Zagrebačka filharmornija juče u toku dana objavila je na svojoj Fejsbuk stranici saopštenje o izmenama programa "zbog novonastale situacije u Ukrajini koja utiče na celi svet i unosi zastrašujući nemir". Ispravka delimično netačne informacije: Portal Nova.rs prvobitno je objavio da je Čajkovski skinut sa repertoara zbog Putina, međutim ta informacija nije tačna.

Ispravka delimčno netačne informacije: Kako su mediji napravili zbrku, Zagrebačka filharmonija se ponovo obratila javnosti saopštenjem u kojem je objasnila da su pojedina veselija dela Čajkovskog „zamenjena prikladnijim“ i da je ovo „uobičajena praksa u svetu u takvim situacijama“.

– Juče smo imali veoma sumornu probu. Imamo nekoliko kolega iz Ukrajine koji su bili jako potreseni, ali svi smo se loše osećali, shodno tome promenili smo i program koncerta. Ne radimo to samo mi, nego i mnogi drugi orkestri širom sveta – rekao je upravnik Filharmonije Mirko Boch za „Jutarnji list„, te dodao kako su oni umetnici, te da im je muzika jedini način na koji se mogu boriti.

Javnosti se sinoć na Fejsbuku putem video izjave obratio i dirigent Dawid Runtz koji je istakao da je program filharmonije izmenjen isključivo zbog karaktera i duha muzike.

Bonus video: Koncert Zubina Mehte na Kolarcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare