Mohamed Rasulof Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Film „The Seed Of The Sacred Fig“ Mohameda Rasulofa podigao je publiku na noge na 77. Kanskom filmskom festivalu, koja ga je nagradila sa rekordnim dvanaestominutnim ovacijama i time ga favorizovala za osvajanje Zlatne palme.

Podsećamo, Rasulof je rizikovao život dolaskom na projekciju svog ostvarenja koji je u takmičarskoj selekciji festivala, nakon što je 13. maja pobegao iz Irana u Evropu, kako bi izbegao odlazak u zatvor. Iranske vlasti su ga osudile na osam godina zatvora jer je snimio film koji kritikuje režim.

Mohamed Rasulof Foto: EPA-EFE/ANDRE PAIN

Njegovo najnovije ostvarenje priča o porodici u Teheranu podeljenoj zbog represivnih postupaka iranske vlade. Priča je smeštena u vreme protesta 2022. godine i uključuje stvarne snimke demonstracija koje je cenzurisala iranska vlada. Radnja prati Imana, „istražnog sudiju Revolucionarnog suda u Teheranu, primoran je da izgovara kazne demonstrantima, jer postaje sve sumnjičaviji prema svojoj ženi i ćerkama… Imana glumi Missagh Zareh, njegovu suprugu Mahsa Rostami a ćerku Setareh Maleki.

Publika je stajaćim ovacijama pozdravila sineastu već tokom završne špice, što je emotivno uticalo na reditelja koji se zaplakao. U publici je čak bio i parola „Žena! Život! Sloboda!“, slogan solidarnosti sa Irankama koje demonstriraju za svoja osnovna prava, piše “Varajeti”.

Mohamed Rasulof se na premijeri zahvalio publici na farsiju, izrazivši nadu u bolju budućnost Irana, rekavši da mnogi glumci koji su igrali u filmu nisu imali dozvolu da dođu u Kan. Zato je na crvenom tepihu Rasulof, koji je ranije služio zatvorsku kaznu u Iranu zbog političke prirode svojih filmova, postavio slike glumački zvezda Soheile Golestani i Missagh Zareh, koji nisu mogle da napuste Iran zbog premijere. Pored zatvorske kazne, iranske vlasti su vršile pritisak na njega da povuče ovaj film iz Kana i uznemiravale producente i glumce filma. U intervjuu za “Varajeti”, Rasulof je rekao da su Golestani uhapsile iranske bezbednosne službe.

– Imam još mnogo priča da ispričam i mnogo filmova da snimim. To me je ubedilo da napustim Iran. Morao sam da nastavim sa ovom misijom za koju osećam da je da povežem publiku sveta sa ovim pričama, sa ovim iranskim narativom. Ovo je moj plan za naredne godine – rekao je Rasulof u Kanu i dodao da je i dalje optimista u pogledu povratka u svoju domovinu.

Njegov film „The Seed Of The Sacred Fig“ ove godine je dobio najveće ovacije od takmičarskih naslova, i to neposredno pre svečanog zatvaranja festivala čiji će se pobednici znati večeras.

Bonus video: Filmski festival u Kanu 2024

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar