Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija /Nebojša Babić

Vršilac dužnosti direktora Beogradske filharmonije Darko Krstić izjavio je da je rešavanje problema na koje je sinoć u pismu publici ukazao orkestar te institucije kulture u toku i da će njihova realizacija biti vrlo brzo pokrenuta.

Muzičari Beogradske filharmonije pred sinoćnji koncert pročitali su pismo publici u kom ukazuju na svoj težak položaj, organizacione i materijalne probleme koji ostaju nerešeni.

– Povodom izjave koja je u ime orkestra Beogradske filharmonije pročitana pre koncerta Beogradske filharmonije održanog 9. februara u Kolarčevoj zadužbini, želim da ukažem na činjenicu da je rešavanje zahteva koji su izneti u izjavi već u postupku realizacije ili će njihova realizacija biti vrlo brzo pokrenuta – izjavio je Krstić.

Što se tiče nove koncertne dvorane Beogradske filharmonije, v.d. direktora navodi da je završen projekat za građevinsku dozvolu, te da će se, nakon dobijanja građevinske dozvole i izrade projekta za izvođenje radova, za sedam, osam meseci krenuti u gradnju.

Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija

– Što se tiče v.d. statusa direktora Beogradske filharmonije, konkurs za direktora će biti raspisan nakon formiranja nove Vlade Republike Srbije, iz razloga što tehnička vlada ne može da imenuje direktore ili upravnike Ustanova kulture – dodao je Krstić.

Naveo je i kako su svi saglasni da su plate u kulturi male, te da je na nivou Ministarstva formirana radna grupa koja će raditi na povećanju koeficijenata plata zaposlenih u kulturi.

– Zahtevi za rešavanje ovih problema su u stvari ‘kucanje na otvorena vrata’, za šta postoji spremnost Ministarstva kulture da pomogne u njihovom rešavanju – poručio je Krstić.

Darko Krstić Foto: Nebojša Babić

Podsetimo, Beogradska filharmonija sinoć je u Dvorani Kolarčeve zadužbine nastupila sa slavnim violinistom Sergejom Krilovim, pod palicom Feliksa Mildenbergera. Inače, u toku je sezona kojom nacionalna filharmonija obeležava 100 godina postojanja i rada.

Bonus video: Beogradska filharmonija dovedena na rub egzistencije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare