David Foster Wallace Foto:Bruce Bisping / Zuma Press / Profimedia/Promo/Kontrast

Promocija romana "Beskrajna lakrdija" Dejvida Fostera Volasa u izdanju Kontrast izdavaštva, biće održana u petak, 10. marta u 19 časova, u Narodnoj biblioteci Srbije.

U razgovoru učestvuju: Igor Cvijanović, prevodilac,  Alen Bešić, redaktor izdanja i urednik časopisa za književnost i teoriju “Polja”,  Tijana Spasić Jakovljević, doktorandkinja anglistike na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i profesorka engleskog jezika na Visokoj strukovnoj skoli organizacionih studija u Beogradu,  Met Buker, osnivač Međunarodnog udruženja Davida Fostera Volasa (putem video poziva) i Milena Đorđijević, književna kritičarka i urednica književno-tribinskog programa Narodne biblioteke Srbije (moderatorka).

Remek-delo američke književnosti „Beskrajna lakrdija“ (Infinite Jest) Dejvida Fostera Volasa  je prvi put preveden na srpski jezik i predstavlja pravi prevodilački i izdavački poduhvat.

Roman iz 1996. godine pripada postmodernističkom enciklopedijskom romanu, nekonvencionalne pripovedačke strukture u kojem se prepliće nekoliko glavnih narativnih tokova, sadrži stotine fus nota, od kojih neke imaju svoje fus noste. Ovaj apsolutni bestseler, poznat i po svojoj dužini od skoro 1000 stranica, prodat je u preko milion primeraka širom sveta. Volas se u „Beskrajnoj lakrdiji“ bavi pitanjima zavisnosti, drogom, seksom, slavom, zatim pitanjima odvikavanja, oporavka, smrti, porodičnih odnosa, samoubistva, ali i teorijom filma, medija, lingvistike, nacionalnih identiteta,… do refleksija o tenisu kao metafizičkoj aktivnosti.

Kritike romana su gotovo unisono trijumfalne: “Duboka studija postmodernog stanja”, napisao je Stiven Mur u Pregledu savremene književnosti, a New York Times ga je odredio kao “remek delo koje je istovremeno i čudovište – na skoro 1100 stranica raspamećujuće inventivnosti i razoružavajuće dopadljivosti.” Magazin TIME ga je uvrstio među 100 najboljih romana objavljenih od 1923 do 2003. godine.

Dejvid Foster Volas je američki pisac, esejista i profesor engleskog jezika i kreativnog pisanja. Najpoznatiji po svom romanu „Beskrajna lakrdija“. LA Times je Dejvida Volasa nazvao “najuticajnijim i najinventivnijim autorom u poslednjih dvadeset godina”. Volas se godinama borio sa depresijom i 2008. godine preminuo izvršivši samoubistvo. Imao je 46 godina. Njegov posthumno objavljeni roman „The Pale King“ (2011.) uvršten je u uži izbor za Pulicerovu nagradu.

Bonus video: Zašto je Frenzen plakao dok je čitao Elenu Ferante?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar