Foto: Promo

Izložba „Belo svetlo“ Danijele Odbašić na kojoj je predstavljeno nekoliko ciklusa kojima se umetnica kontinuirano bavi, otvorena je u Zavičajnom muzeju Žarkova, saopštili su iz Muzeja grada Beograda.

Danijela Odabašić slika čajem, začinima, eteričnim uljima i drugim, u izvornom obliku nađenim, supstancama koje imaju karakterističan kolorit i mogu se naći u prirodi. Tehnika koju koristi nije uobičajena na našem podneblju, potiče iz dalekoistočnjačke kulture koja je negovala slikanje prirodnim bojama.

„Кosmos“, „Oko“, „Arhanđeli“ i „Кrst“ zaokružene su celine sa izraženom crtom lično doživljene hrišćanske tematike. Objedinjeni pod nazivom „Belo svetlo“ ovi radovi naglašavaju duhovnu čistotu koju umetnica proživljava u samom procesu stvaranja.

Najnoviji ciklus pod nazivom „Кrst“ ima dominantno mesto na izložbi, obeležen je simbolom krsta i jarko crvenom bojom koja daje posebnu emociju. Dodatno prosvetljen novim svetlom, dajući istinsku životnu crtu, rad sa krstom na kliritu najbolje dočarava poimanje duhovnosti iskazano kroz umetnost. Protkan vazdušastim mehurićima kojima je udahnut dah života, ovaj splet oblika i nastalih efekata sačuvan je digitalnim zapisom. Na taj način je prevaziđena efemernost rada, potpuno neupitna u samom momentu nastanka dela. Magični oblici koje prave rastvori raznih vrsta čajeva i začina u eteričnim uljima i običnoj vodi po svojoj tehnologiji su prolazni, oni bi u nekom trenutku izgubili i formu i boju. Zbog toga ih Danijela fotografiše i kao digitalni print prenosi na slikarsko platno ili klirit stvara sopstvenu tehniku i stil izražavanja.

Crvenu boju dobija od cveta hibiskusa, plavu od šafrana, mešavinom cveta plave orhideje i limuna dobija ljubičastu boju, a kada u šafran doda kurkumu nastaje zelena boja. Paljevinom raznih materija nastaje crna boja, te se ovako dobijenom koloritom razvija šarenolika slikarska paleta.

Izložba je otvorena do 28. februara 2024. godine.

Bonus video: Spoj tradicije i modernog: Izložba pirotskih ćilima u beogradskim Silosima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar