Radoš Bajić i Lazar Ristovski Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Najviše novca na konkursu Filmskog centra Srbije dobila je produkcijska kuća Lazara Ristovskog, a komisija je odbila projekte Zdravka Šotre, Srdana Golubovića, Danila Bećkovića, Balše Đoga, Vladimira Tagića, ali i Radoša Bajića. Autor serije "Selo gori, a baba se češlja" danas je komentarisao ovu situaciju i dotakao se odnosa sa Ristovskim.

Čak 35 filmskih projekata odbijeno je na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih filmova. I dok su samo četiri naslova dobila sredstva, od kojih najviše – 57.040.370 dinara – „Vera Kroner“ u produkciji kuće „Zillion film“, na spisku projekata koji nisu dobili finansijsku podršku su oni iza kojih stoje doajeni domaće kinematografije.

PROČITAJTE JOŠ

Projekat Radoša Bajića koji je odbijen je „Čuvar ikone Svetog Đorđa“, priča o problemima života u delovima Srbije koji su pored administrativne linije Kosova.

Bajić je, čini se, odgovorio na odluku Filmskog centra Srbije novom objavom na Instagramu, odnosno fotografijom sa Lazarom Ristovskim koja datira iz vremena kada su zajedno studirali glumu.

– On iz Ravnog Sela, ja iz moje Medveđe. Hodamo i jedemo šta se našlo. On grize jabuku, ja parče kifle, pa razmenjujemo kao braća. Sve to pre pola veka, na beogradskom asfaltu ispred Skupštine. … Nas dvojica, čisti, mladi, i visoki kao jablanovi, studenti glume i najbolji drugovi. Noć, dan bez prestanka, uvek i svuda zajedno. Vreme oskudnosti i siromaštva, ali i idilična priča o večnom zavetu, o drugarstvu, časti i poštenju… – napisao je Bajić i dodao:

– Pedeset godina kasnije sve je otišlo u prah i pepeo, u pohlepu i gramzivost, u bahatost i otklon od svake normalnosti… To više nije čovek koga sam poznavao, čijim uspesima sam se radovao, sa kojim sam delio snove i prelepu mladost… Gde je nestao moj najbolji drug koji bi danas da nikome ne da ni zalogaj čak ni meni? Koji bi sve za sebe? Bože Svevišnji, ako nam uzimaš snagu, sačuvaj nam dušu, obraz i čast…

Na njegove reči ubrzo je reagovao Ristovski.

– Nemam komentara na te gluposti. Izvinite, doviđenja – kratko je poručio za Telegraf.rs.

BONUS VIDEO: Radoslav Rale Zelenović o Festivalu evropskog filma Palić i Bati Živojinoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare