Foto: E-Stock/Dušan Milenković; Amir Hamzagić/Nova.rs

Radoš Bajić i Dragan Bjelogrlić nisu prijavili svoje filmove na 48. Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji (13-18. avgust), te publika neće moći da vidi ostvarenja “Heroji Halijarda” i “Čuvare formule” jer, kako je istakao Nedeljko Bajić, nisu dobili adekvatan tretman.

Ranije je najavljeno da će film “Bauk”, režisera i scenariste Gorana Radovanovića, nakon svetske premijere u Moskvi sredinom aprila, domaću premijeru imati na otvaranju festivala, a prvi put će biti prikazni i “Ciklus” i “Jugodrum”.

Svetska premijera filma „Bauk“ u Moskvi Foto:Radoš Ružić

Festival se održava do 18. avgusta, a za nagrade će se boriti 11 ostvarenja. Komentarišući razloge zbog kojih se “Heroji Halijarda” neće naći na repertoaru, producent Nedeljko Bajić je za “Kurir” rekao:

– Naš film je veliki za našu kinematografiju i nismo dobili tretman od opštine Vrnjačka Banja i organizatora koji zaslužuje cela glumačka i autorska ekipa.

Za nagrade će se boriti “Poslednji strelac”, “Ruski konzul”, “Pored tebe”, “Sunce mamino”, “Za danas toliko”, “Radnička klasa ide u pakao” i “Nedelja”, a van konkurencije biće prikazan “Lost Country” Vladimira Perišića.

Foto: Promo/Lost Country

S druge strane, film “Bauk” nećemo videti u Nišu na Filmskim susretima, piše ovaj list. Ostvarenje govori o osmogodišnjem dečaku Savi, koji sa svojom majkom prolazi strahote NATO bombardovanja Srbije 1999, pokušavajući da zadrži svoj neiskvareni, dečji pogled na svet. Glavna uloga poverena je Jakši Prpiću, sinu glumice Anđelke Stević Žugić, koga smo gledali i u filmu i seriji „Toma“.

– Film “Bauk” je antiratna drama koja na neki način sublimira naš kolektivni strah, ali i duh našeg kolektivnog otpora zlu pre dvadeset pet godina, i to kroz jednu intimnu priču o odrastanju. Veliki ruski direktor fotografije Vladislav Opeljanc, stalni saradnik Nikite Mihalkova i Kirila Serebrenikova, dao je veliki umetnički doprinos filmu, kao i naš najveći živi scenograf Vladislav Lašić. Posebno mi je drago što je svetska premijera bila održana u Moskvi, gde je i moj prethodni film “Enklava” imao svoju premijeru – izjavio je reditelj.

U filmu glavne uloge tumače Vojin Ćetković, Sara Klimoska, Miloš Biković, a i igraju i Anđelija Filipović, Gordana Gadžić, Branka Šelić, Milena Jakšić.

Bonus video: Dokumentarac o stvaranju filma Čuvari formule

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare