Milo Rau, Tijago Rodrigez
Milo Rau i Tijago Rodrigez Foto: ALEX HALADA / imago stock&people / Profimedia

Tijago Rodrigez, direktor Avinjonskog festivala i Milo Rau, jedan od najprovokativnijih pozorišnih autora predstaviće svoje produkcije na ovogodišnjem 58. Bitefu.

Dvojica izuzetnih umetnika najavila su svoj dolazak u Beograd, a njihove produkcije sa eminentnim teatarskim kućama iz Francuske i Belgije biće u glavnom programu predstojećeg 58. Bitefa, koji će biti održan u septembru, piše „Politika“.

Portugalski glumac, reditelj, dramaturg i producent Tijago Rodrigez rođen u Amadori, aktuelni direktor Avinjonskog festivala u Francuskoj, otkako je počeo kao glumac, pre 20 godina, na pozorište je gledao kao na ljudski skup: mesto gde se ljudi sastaju, kao u kafiću, da bi se suočili sa svojim mislima i podelili svoje vreme. Njegov rad prepoznat je po sposobnosti da razbije granice između pozorišta i različitih stvarnosti izazivajući našu percepciju društvenog i istorijskog fenomena. Tokom svoje karijere, Tijago Rodrigez postao je graditelj mostova između gradova i država, istovremeno domaćin i zagovornik živog pozorišta.

Foto: Shutterstock

Sa Magdom Bizaro je 2003. godine osnovao pozorišnu kompaniju „Mundo Perfeito”, gde je tokom 11 godina stvorio i predstavio više od 30 predstava u više od 20 zemalja. Tokom bogate karijere sarađivao je sa velikim brojem portugalskih i međunarodnih pozorišnih umetnika, kao i koreografa i igrača. Bio je umetnički direktor Narodnog pozorišta kraljice Marije Druge u Lisabonu tokom sedam godina, između 2015. i 2021. godine, razvijajući, pored ostalog, projekat umetničke obnove ove ugledne ustanove. Od septembra 2022. direktor je Avinjonskog festivala u Francuskoj.

Milo Rau, jedan od najradikalnijih i najprovokativnijih svetskih reditelja, i te kako je poznat beogradskoj publici. Njegova predstava „Orest u Mosulu”, rađena po Eshilovoj „Orestiji”, otvorila je 2019. godine 53. Bitef, dok je na 50. Bitefu gostovao sa delom „Saosećanje. Istorija mitraljeza”. Od strane kritike nazivan je najuticajnijim, najnagrađivanijim, najzanimljivijim i najambicioznijim umetnikom današnjice. Studirao je sociologiju, nemački i romanske jezike i književnost u Parizu, Berlinu i Cirihu pod mentorstvom Pjera Burdijea i Cvetana Todorova. Od 2002. godine potpisuje preko pedeset predstava, filmova, knjiga i akcija.

Njegove produkcije prikazane su na svim većim međunarodnim festivalima, među kojima su Pozorišni susreti u Berlinu, Avinjonski festival, Venecijansko bijenale pozorišta, festival u Beču, kao i briselski Festival umetnosti, a predstave su gostovale u više od 30 zemalja širom sveta. Godine 2017. Milo Rau proglašen je rediteljem godine u anketi kritičara koju je sproveo časopis „Dojče bine”. Naredne godine primio je Evropsku pozorišnu nagradu, a 2019. dobio prvi počasni doktorat iz oblasti pozorišta univerziteta Lundus u Švedskoj. Rau je aktivan i kao televizijski kritičar i predavač, a veoma je plodan i kao pisac.

Bonus video: Bitef predstava Sunce i more

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar