Foto: BEMUS /Promo

Promocija knjige “Umetnost interpretacije” Aleksandra Serdara, u izdanju Čigoja štampe i Muzikološkog instituta Srpske akademije nauka i umetnosti, održaće se u utorak, 19. marta u 18 časova, u galeriji Kolarčeve zadužbine, saopštili su organizatori.

Poznati pijanista Aleksandar Serdar, redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na Odseku za užu umetničku oblast Klavir, u knjizi je predstavio i objasnio racionalni pristup interpretaciji muzičkog dela koji je zasnovan na učenju legendarnog pijaniste i pedagoga Artura Šnabela, kao i iskustvima jednog od njegovih najznačajnijih učenika Leona Flajšera. Serdar je tokom pet godina studirao upravo kod Flajšera na Univerzitetu Pibodi i Univerzitetu Džon Hopkins u Baltimoru, SAD. Osnovu ovog učenja čine tri osnovna elementa organizacije interpretacije: organizacija melodije, organizacija harmonije i organizacija vremena (odnos ritma kao subjektivnog i pulsa kao objektivnog elementa u vremenu).

Recenzenti su knjigu ocenili kao „izuzetan originalni doprinos naučnoj misli“ i „jedinstveno delo u našoj sredini“. Posebno je istaknuto da „autor na sistematičan i logičan način uvodi svog čitaoca u svet složenih, međusobno prožetih umetničkih principa na kojima počivaju temelji profesionalizma. U knjigu je pretočeno bogato višedecenijsko iskustvo vrhunskog umetnika i izvanredno uspešnog pedagoga, ogromno znanje sticano tokom školovanja, a potom i bogate umetničke karijere soliste i kamernog muzičara, kao i kroz intenzivan pedagoški rad.

Na promociji će, pored autora koji će se predstaviti i kao pijanista, govoriti: dr Katarina Tomašević direktor Muzikološkog instituta SANU, dr Ivana Medić, nučni savetnik Muzikološkog instituta SANU, dr Sonja Marinković, redovni profesor FMU u Beogradu i mr Branko Penčić, redovni profesor i šef katedre za klavir FMU u Beogradu.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar