Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Promo

Knjiga “Kronika sretnih trenutaka/Odlomci iz ludih osamdesetih” (Geopoetika, 2023), poznate rediteljke, teatrološkinje i književnice iz Zagreba Snježane Banović, imaće svoju beogradsku promociju večeras u 18 časova u gornjem foajeu pozorišta Atelje 212.

O knjizi će, uz autorku koja specijalno ovim povodom dolazi u Beograd, govoriti: reditelj i kritičar Gorčin Stojanović, novinar i muzički kritičar Petar Janjatović, a odlomke iz knjige čitaće glumci Svetozar Cvetković i Radoslav Milenković.

Ovo je knjiga o društvu koje se radikalno i korenito menja, ali i album zanimljivih, poznatih i važnih likova i njihovih životnih priča. Iako će čitaocima biti posebno zanimljivo da čitaju o ljubavi koja je bila inspiracija za čuvene Azrine pesme „Usne vrele višnje“ „Jesi li sama večeras“, „Volim te kad pričaš“ i „Život običnog tempa“, ova knjiga znalački i moćno izjednačava ličnu priču i hroniku jednog društva.

Prateći svoju mladost, u koju se i te kako vratila, autorka je zahvatila i sve društvene, političke promene lokalne i šire sredine koje su se našle u sendviču između revolucionarnih 70-ih i tragičnih 90-ih. Rezultat je svedočenje o komotnosti osamdesetih, osvajanju slobode u vremenu najlepših iluzija, kada mladost „izranja iz sna“…

Bonus video: „Gospodar prstenova“ najvoljenija knjiga 20. veka – Navršava se 50 godina od smrti Tolkina, oca epske fantastike

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar