Mirdita, dobar dan
Festival “Mirdita, dobar dan” Foto: Promo

Anja Zloporubović iz Inicijative mladih za ljudska prava rekla je da je konačna odluka organizatora da se festival "Mirdita, dobar dan" ne održi na Vidovdan, kako je ranije planirano.

Ivica Dačić je prethodno izjavio da smatra da je festival „Mirdita, dobar dan“, čije održavanje je najavljeno od 27. do 29. juna u Beogradu, „skup visokog rizika“ i da bi organizatori trebalo da razmotre njegovo odlaganje.

– Ono što jesmo odlučili u ovom trenutku je da je najbolja odluka da se svi programi koji su bili zakazani za 28. prebace na 27. i 29. jun isključivo iz bezbednosnih razloga. Zato što razumemo da ljudima možda neće biti najprijatnije da nakon cele ove buke prisustvuju onome što smo planirali za 28. tako da je to za sad naša konačna odluka – rekla je Zloporubovićeva u emisiji „Studio Live“ na N1.

Kako je navela, oni ne smatraju da održavanje jednog dela programa na Vidovdan vređa nečija osećanja ili predstavlja nekakvu prepreku samo po sebi:

– Doneli smo ovu odluku jer su nam na prvom mestu ipak naši gosti i ne želimo da ova buka koja je nastala utiče na njihov dolazak na festival.

Na pitanje da li ih je kontaktirao neko iz vlasti, Zloporubovićeva je rekla da još uvek nije.

– Mi smo u pripravnosti, čekamo da vidimo da li će situacija eskalirati. Za sad idemo svojim planom koji smo zacrtali, ali za sad nikakvih zvaničnih kontakata nije bilo – istakla je.

Prema njenim rečima, svi događaji u okviru „Mirdite“ održavaju se u privatnim prostorima, obezbeđenja će biti na istom nivou kao i do sada.

– Prosto mi stvarno ne očekujemo nikakve velike bezbednosne rizike, „Mirdita“ uvek privuče određenu dozu pažnje, ove godine je to intenzivirano upravo zbog tog datuma, ali se nadam da ćemo festival održati u najmirnijim mogućim uslovima – rekla je Zloporubović.

Kako je ranije najavljeno, festival će biti svečano otvoren 27. juna u Dorćol placu predstavom „Otac i otac“ kosovoskog dramaturga Jetona Neziraja, u režiji Kuštrima Koljićija. Festivalski program obuhvata i film „Vera sanja more“ kosovske autorke Kaltrine Krasnići koji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji, nakon čega je osvojio nagrade na filmskom festivalu u Tokiju, Geteborgu, ali i na beogradskoj „Slobodnoj zoni“.

Na repertoaru je i koncert kosovskog benda La Fazani u Elektropioniru. Bend koji predvodi harizmatični Arber Salihu pobednik je prošlogodišnjeg takmičenja za izbor kosovskog predstavnika na Evroviziji, na koju Kosovo još nije primljeno kao učesnik.

U Endžio Habu najavljeno je i otvaranje izložbe vizuelne umetnice Ermire Murati, čije je umetničko ime Orange Girl, a čiji radovi nose jasne političke poruke, poigravajući se sa tematikom poljupca kao izraza koji nikada nije neutralan. Debatni program posvećen je pitanjima kulturne razmene Srbije i Kosova, odnosno zabranama i preprekama pri kulturnoj, akademskoj i umetničkoj saradnji, kao i suočavanju sa ratnim bremenom/nasleđem. Prva debata je „Normalizacija zabrane ili zabrana normalizacije“  u Prostoru Miljenko Dereta. Taj razgovor biće fokusiran na pitanja različitih zabrana sa kojima se suočavaju umetnici, mislioci i kulturni radnici. Zabrane koje se odnose na ekonomiju, ali i akademsku i kulturnu saradnju i razmenu, predstavljaju prepreku interkulturalnoj razmeni, pa samim tim i prepreku normalizaciji odnosa dva društva, piše „Seecult“.

Druga debata, koja će ujedno biti i promocija knjige „Zapisi crva Smolinskog“ mladog kosovskog književnika Azema Delijua, odnosi se na pitanje suočavanja sa ratnim bremenom/nasleđem, kao i implikacijama koje ono danas ima na odnose Beograda i Prištine.

Podsetimo, predsednik Privremenog organa Beograda Aleksandar Šapić izjavio je 15. juna da je izričito protiv održavanja festivala „Mirdita, dobar dan“, smatrajući da „godinama unazad direktno falsifikuje i menja istoriju kroz promovisanje takozvanog kosovskog kulturnog nasleđa, izuzimajući činjenicu da je ono srpsko“. Time organizatori, kako je naveo, dovode u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Bonus video: Kultura pod čizmom politike Festival „Mirdita, dobar dan“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare