Derviš i smrt Foto: Jugoslovenska kinoteka, vlasništvo Centar film

“Derviš i smrt” višestruko nagrađivani jugoslovenski film, koji je digitalno restaurisan u okviru projekta A1 Kinoteka, biće prikazan večeras na Pulskom filmskom festivalu u okviru oficijalnog programa Vremeplov, povodom obeležavanja 50 godina od snimanja i prikazivanja u okviru ove filmske smotre.

Ovo filmsko ostvarenje, čiju režiju potpisuje Zdravko Velimirović a scenario Borislav Mihajlović-Mihiz, ekranizacija je istoimenog romana Meše Selimovića. „Derviš i smrt“ (Centar film) je na Pulskom filmskom festivalu 1974. godine nagrađen mnogobrojnim priznanjima – Velika srebrna arena, Zlatna arena za režiju, Zlatna arena za kameru, Zlatna arena za scenografiju, Zlatna arena za sporednu mušku ulogu (Abdurahman Šalja) i nagrada C.I.D.A.L.C.

„Veoma mi je drago što zahvaljujući digitalnoj restauraciji, koja je urađena u Odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta A1 Kinoteka, ovaj film nastavlja svoj život baš na mestu gde je nagrađen mnogobrojnim priznanjima pre tačno 50 godina“, izjavio je Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i dodao: „zadatak Jugoslovenske kinoteke je da brine o nacionalnom filmskom blagu koje predstavlja kulturno nasleđe, kao i da ga učini dostupnim publici. Na tom putu očuvanja filmske i kulturne baštine veoma je važan proces digitalizacije, ali i restauracije kroz koji čuvamo kultne naslove i obezbeđujemo njihovo ponovno prikazivanje kako u zemlji tako i inostranstvu.”

Glavne uloge u filmu ostvarili su mnogobrojna poznata imena jugoslovenskog filma – Voja Mirić, Bata Živojinović, Boris Dvornik, Branko Pleša, Pavle Vuisić i Olivera Katarina, Faruk Begoli, Aleksandar Berček, Veljko Mandić, Dragomir Felba i drugi.

Vremeplov je oficijalni program Pulskog filmskog festivala u okviru koga će se prikazati i sledeći naslovi: „Kud puklo da puklo“ (1974.) Rajka Grlića, „Kaja ubit ću te“ Vatroslava Mimice (1967.) „Slike iz života udarnika“ (1972.) Bahrudina Bate Čengića, „Kuća na Kraljevcu“ (2023.) Pere Kvesića i „Šuma, šuma“ (2024.) Renate Poljak.

Bonus video: Rale Zelenović o Paliću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare