Bojan Krivokapić i knjiga Vila Fazanka Foto: Promo

Ova vest me je veoma obradovala, doživljavam je kao priznanje za svoje dosadašnje, ali i kao podstrek za buduće pisanje, rekao je za Nova.rs Bojan Krivokapić, povodom nominacije za Nagradu Evropske unije za književnost.

U konkurenciji su pisci iz 13 zemalja. Pored Srbije, kandidati su sa Malte, iz Tunisa, Latvije, Nemačke, Portugala, Islanda, Mađarske, Albanije, Holandije, Danske, Slovenije, Bugarske.

Foto:promo

– Sećam se dana kad sam obavešen da je „Vila Fazanka“ nominovana. Bio sam na ulici, telefon je zazvonio, pažljivo sam slušao glas s druge strane i pazio da se okliznem i ne padnem. Taj dan ću pamtiti po ushićenju i poledici. Ostao sam ushićen i nisam proklizao. Mislim da je važno i jedno i drugo – priča nam Bojan.

Odluku da Srbiju predstavlja Bojan Krivokapić sa delom “Vila Fazanka” doneo je žiri kojim je predsedavao Zoran Paunović, a članovi su bili Dragan Babić i Srđan Tešin.

– Ova nagrada postoji više od 10 godina i zbog ozbiljnosti kojom se sprovodi rad žirija ima veliki ugled, a kriterijumi su sve strožiji. Žiri od sedmoro članova odabraće jednog dobitnika a ima još nekoliko priznanja. Procedura je vremenski dugačka i mi smo Bojana kandidovali još u decembru prošle godine a predsednici žirija će u Briselu braniti, da tako kažem, svoj izbor kandidata i obrazlagati vrline i značaj knjige. Pored glavne nagrade dodeljuje se još pet vrednih priznanja koja su značajna jer obezbeđuju prevode na druge jezike. Ova nagrada skreće pažnju na mlade pisce i afirmiše ih. Bojan je mlad i zreo pisac, ima izgrađen stil i rukopis i ovo njegovo delo već sad spada u vrh naše književnosti.– priča za naš portal Zoran Paunović i dodaje:

Foto:Pera Knežević

Bojan Krivokapić nam je rekao da mu je drago što roman “Vila Fazanka” koju je pisao s radošću – živi razigrano.

– O Evropskoj nagradi za književnost znam dosta. Čitao sam neke od nagrađenih autora i autorki, s nekima i razgovarao o ovoj nagradi. Iz korpusa domaće književnosti, tu su Tanja Stupar Trifunović, Stefan Bošković, Martina Vidaić, Slađana Nina Perković i drugi. Nagrada je važna jer delo dobija šansu da, kroz prevode, zaživi i u kontekstima koji nadilaze jezik na kojem je napisano i državu u kojoj je objavljeno. Književnost ovogodišnjih kandidata/kinja ću otkrivati polako i s radošću – priča mladi pisac i otkriva nam da piše novu prozu, da je uronjen u tekst ali da još nije vreme da javno govori o čemu se radi.

Bojan Krivokapić (Bačka Topola, 1985), diplomirao je na Odseku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Bavio se antropološkim teatrom u Kamernom pozorištu muzike Ogledalo. Objavio je knjige: Trči Lilit, zapinju demoni (kratke priče, 2013), Žoharov let (poezija, 2014), Proleće se na put sprema (roman, 2017), Gnezdo dečaka (poezija, 2019) i Vila Fazanka (roman, 2023). Dobitnik je brojnih nagrada. Živi u Novom Sadu.

Ko je dobitnik Nagrade Evropske unije za književnost biće poznato 4. aprila u Briselu.

Bonus video: GOST: Pisac Vladan Matijević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar