Foto: Izdavačka kuća Dobro dete

Izdavačka kuća “Dobro dete” pre nekoliko meseci objavila je ilustrovanu knjigu “Dogodine u Prizrenu – San o slobodi” za decu uzrasta 10 + koja se može pronaći u svim bolje opremljenim knjižarama, dečijim radnjama, crkvenim prodavnicama a, kako je jedna od prodavačica u knjižari rekla, “interesenata za ovo štivo ima”.

O čemu je ova knjiga za koju je tekst napisao Aleksandar Miljević, a ilustrovao je Predrag Ikonić, da li je ona za decu i šta iz nje mogu naučiti o svojoj skorijoj istoriji?

Pa, kako se sa korica ovog izdanja poručuje u pitanju su priče u slici i reči “o pljačkama, ubistvima, prebijanju Srba. O rušenju i paljenju pravoslavnih svetinja…

Nazivi poglavlja su “Ne damo svetinje“, „Svi u napad”, „Desant na Prištinu“, „Povratak na Košare“, „Nikad granica“…

Foto: Izdavačka kuća Dobro dete

A, u najkraćem, radnja knjige ide ovako:

“Jedan dečak zaspi slušajući poznatu pesmu ‘Dogodine u Prizrenu’ i usni povratak srpske vojske na Kosovo i Metohiju.

U njegovom snu srpski specijalci upadaju u Pećku Patrijaršiju i Dečane da bi sprečili njihovo uništenje dok ne stigne glavnina vojske.

Naši osvajaju Gazimestan, Gračanicu i Prištinu i slikaju se pred praznom američkom bazom Bondstil…“

Da li je ovo stvarno knjiga za decu?

Foto: Izdavačka kuća Dobro dete

Muharem Bazdulj, pisac, novinar i prevodilac, ogradio se od preciznog odgovora jer knjigu, kako kaže, nije video, njegov odgovor se zasniva na onome što je dosad pročitao u medijima.

– Iz nekih potenciranih detalja, rekao bih da ovde ima elemenata sadržaja neprimerenog deci, ali, ponavljam, nisam siguran da i oni nisu tendenciozno selektovani. U svemu je možda najzanimljivije videti ovo kao ilustraciju premeštanja naših kulturnih ratova među (naj)mlađu populaciju. Stariji su preduboko u svojim rovovima, tu ostaje status quo, a pobedu odnosi narativ koji trijumfuje među onima na kojima svet ostaje – smatra Bazdulj.

Reditelj Srđan Dragojević, podseća da se dugo zalagao da se u naš obrazovni sistem uvede predmet Istorija umetnosti i civilizacije, i to od prvog razreda osnovne škole.

– Ovakva knjiga je, ma koliko opskurna bila, samo dobar povod za širu i važniju diskusiju na temu koju afirmišem više od dve decenije, a to je da je u našem školskom sistemu neophodan predmet Istorija umetnosti i civilizacije i to od prvog razreda osnovne škole. Ono sto je važno je mogućnost osavremenjivanja državnog školskog sistema. Ovo drugo se može podvesti pod proizvode koji imaju svoje tržište, i gde zakoni trižišta funkcionišu. Na našem tržištu, sa svojim specifičnostima, ove pojave nisu retke i mogu se podvesti pod vidove „eksploatation-a“ u popularnoj kulturi, zajedno sa brojnim primerima misticizma, numerologije, teorija zavere, eksploatacije u domenu popularne religije i slično. U uspešnim društvima i zadovoljnim, sa samoostvarenim Građanima, ovo tržište je nešto manje – zaključuje Srđan Dragojević.

Foto: Izdavačka kuća Dobro dete

Kako izdavač navodi, „Dobro dete“, edicija knjiga za decu „ima za cilj da podstakne kod dece razvoj onih osobina koje su oduvek krasile velike i nezaboravne ličnosti – veru, hrabrost, dobrotu, istinoljublje, nesebičnost, ljubav… jer to je ono što istinski ispunjava čoveka i čini ga srećnim. “

Pored knjige „Dogodine u Prizrenu – san o slobodi“, u ediciji „Dobro dete“ objavljeni su i naslovi „Srpski junaci – Od Kosovskog boja do Košara“ za decu uzrasta 8+; „Žene junaci Velikog rata“, takođe za uzrast 8+, kao i „Košare – novi Kosovski boj“ i „Srbi protiv NATO od 1991. do 1999. godine“. Mališanima uzrasta 4+ namenjene su „Priče o dobroti“, a za one 6+ „Priče o dobroti 2“, „Priče o majci“, „Kad je car bio mali“, dok je deci koja imaju više od osam godina namenjeno izdanje „Čuda božija“.

Bonus video: Kako je protekao prvi dan Nišvila

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar