Risto i Beta Vukanović Foto:Muzej grada Beograda

U okviru pratećeg programa izložbe “Beta Vukanović. Кlasik moderne”, prof. dr Igor Borozan, redovni profesor na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, održaće u predavanje „Risto i Beta Vukanović: između mita i stvarnosti“ u četvrtak, 5. januara u 16 časova, saopštio je Muzej grada Beograda.

Najpoznatiji umetnički bračni par u modernoj srpskoj povesnici je u zajedničkoj memoriji zajednice postao klasično mesto sećanja. Prevashodno povezan sa Slikarskom školom koju su ustanovili u Beogradu na razmeđi 19. i 20. veka, Risto i Beta Vukanović su vremenom postali i predmet romansiranog predanja o periodu utemeljenja umetničkog života prestonice.

S druge strane, supružnici Vukanović su svoje identite gradili kao samostalne ličnosti, ali i kao deo bračne celine, o čemu svedoči niz portreta i autoportreta. Pomoću odabranih likovnih dela i arhivskih fotografija, u Muzeju grada Beograda će, kako navode u saopštenju, nastojati da Ristu i Betu izmeste iz sfere mitskog, te premetnu u okvire istorijskog vremena u kome su drugovali i delovali u ime javnog dobra Beograda i Srbije.

Bonus video: Priča o Mileni Pavlović Barili

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar