Foto: Srpsko književno društvo

Žiri za Nagradu „Voja Čolanović“ u sastavu Ljubica Arsić, Jelene Lengold i Vasa Pavković (predsednik) odlučio je da u najuži izbor uvrsti četiri pripovedačke knjige.

To su: “Uslovi nisu bitni” Ljiljane Ćuk (Partizanska knjiga), „Pogled pod suknju sveta“ Tatjane Janković (Agora), „Put od crvene cigle“ Marijane Čanak (Bulevar Books) i „Crna Anđelija“ Srđana V. Tešina (Arhipelag).

Voja Čolanović
Voja Čolanović Foto: Printscreen/YouTube/TVKragujevac

Na konkurs za književnu nagradu „Voja Čolanović“ pristiglo je 45 pripovedačkih knjiga. Nagradu dodeljuje Srpsko književno društvo a cilj je da da doprinese afirmaciji i većoj vidljivosti zapostavljenog žanra: priče i pripovetke.

Nagrada se dodeljuje prvi put. Dobitnik će biti proglašen do 10. septembra, a svečano će biti uručena 16. septembra.

Voja Čolanović (1922 – 2014) studirao je jezike, prava i istoriju umetnosti. Bio je pisac, novinar i urednik. Radoznalost duha i velika radna energija čitavog, izuzetno burnog i zanimljivog života, terale su ga da se iskazuje kroz različite profesije i sfere interesovanja. U Tanjugu i Jugopresu radio je kao urednik za nauku, kulturu i umetnost, uređivao svetsku književnost u izdavačkoj kući Rad, bio osnivač i prvi urednik Naučnog programa Televizije Beograd. Neko vreme radio je i kao dramaturg u Beogradskom dramskom pozorištu. Od 1966. do 1968. bio je sekretar, a od 1980. do 1982. predsednik Srpskog PEN Centra. Govorio je engleski, francuski, nemački, ruski, italijanski, latinski, japanski i poljski jezik. Za pet i po decenija objavio osam romana, od kojih je za “Zebnju na rasklapanje” dobio Ninovu nagradu, kao i mnoge druge. Otmenost duha, jezičko majstorstvo, pripovedačka pronicljivost, ključni su epiteti koji krase prozno stvaralaštvo Voje Čolanovića.

Bonus video: GOST: Pisac Vladan Matijević

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar