Foto: Promo

Šta novo srpski izdavači spremaju za predstojeći Sajam knjiga otkriva Nova.rs u serijalu koji nastavljamo ponudom kuće Portalibris iz Beograda.

Izdavačka kuća Portalibris predstaviće se pred međunarodnom i domaćom publikom na Sajmu knjiga svojim bogatim i raznorodnim repertoarom. S jedne strane, ostajemo verni domaćim izdanjima savremenih autora, te osnaživanju veza sa našim piscima u dijaspori, a sa druge strane, očuvanju srpske književne i kulturne tradicije kroz ediciju Otrgnuto od zaborava, kažu u ovoj izdavačkoj kući.

Posebnu pažnju čitalaca zaslužuje i knjiga ogleda o piscima i temama značajnim za srpsku kulturnu istoriju „Senke naših predaka: Istorija i savremenici“ Đorđa Matića, počasnog gosta ovogodišnjeg Sajma knjiga. Knjigu čine eseji o značajnim ličnostima: Njegošu, Dositeju, Vuku Karadžiću, Daničiću, Radičeviću, Filipu Višnjiću, Disu, Mokranjcu, Bećkoviću, Kišu, te događajima i temama srpske istorije i kulture…

Foto: Promo

Ove godine čitalačku publiku će nesumnjivo privući novi pisci Portalibrisa. Moderni poetski roman „Rejčel, ljubavna priča“ autora Radovana Nastića donosi nam savremeno preispitivanje muško-ženskih odnosa kroz pitanja tipična za mladalačko doba: o smislu života, drogama, alkoholu, seksu, emotivnoj povezanosti i o socijalnoj (ne)prihvaćenosti.
Novi spiritualni road-trip roman „Putovanje u hiperdimenziju“ autora Milovana Šavije povešće vas na produhovljeno putovanje u novi univerzum, metafizičku ravan emocionalnog susreta duša. Padaju lanci materijalističkog pogleda na svijet, razotkriva se smisao života i prodire u suštinu duhovne građevine kojom smo okruženi, kaže o romanu doktor arheologije Semir Osmanagić.

Foto: Privatna arhiva, Portalibris/Promo

Roman kojim Portalibris nastavlja tradiciju izdavanja trilera je „Njujorško zaveštanje“ Zorane Kokir. Radnja se dešava u Njujorku i Beogradu.
Sve otpočinje u Njujorku 1919. godine u jednoj raskošnoj porodičnoj kući. Skladan život aristokratske porodice poremetiće jedna tajna i neočekivani strašni događaj. U Beograd, čitav vek kasnije, u škrinji, među starim časopisima sa živopisnim ilustracijama i zanimljivim člancima, mlada devojka Katarina uočava fotografiju članova njujorške porodice kod kojih je njena prabaka u mladosti boravila. O njima ona ne zna baš ništa.

Dok pokušava da sastavi deliće porodične zagonetke, sveznajući pripovedač vodi čitaoca kroz razna, samo naizgled nepovezana razdoblja i krajeve, pri čemu se lična i zajednička povest gotovo neprimetno prepliću. Roman „Njujorško zaveštanje“ Zorane Kokir obiluje slikovitim i vernim opisima Njujorka u osvit dvadesetih godina prošlog veka, prepun je svedočenja o ličnostima i događajima tog vremena i postavlja večno pitanje: da li je svaka porodična škrinja donekle i Pandorina kutija?

Roman-zagonetka „Igra beskonačne zakrivljenosti“ Zorane Manić je delo u kome mlada autorka, pripovedajući jednu misterioznu ljubavnu priču, postavlja pitanje da li vreme zaista protiče ili se sve iznova ponavlja, oživljava nedoumice iz sveta fizike, i na gotovo fantastičan način motiviše nas da maštamo i zamišljamo kakav bi naš svet bio ako bismo znali da je u stvari sve igra, i to igra beskonačne zakrivljenosti. U planu je da se po motivima ovog romana snimi film koji će producirati Vera Sablić, a uloge će tumačiti Rade Ćosić, Aleksandar Radojičić, Kalina Kovačević i drugi.

Roman-klepsidra „Betmen nad Zvezdarom / Robin sa Krsta“ autorke Jelene Bogavac – apsolutni bestseler Portalibrisa 2021. godine – nije imao prilike da se predstavi publici na Sajmu knjiga, pa će ta nepravda biti ispravljena ove godine. Veoma uspešni roman „Betmen nad Zvezdarom“ dobio je neočekivani autopoetski komentar u vidu svojevrsnog nastavka ranije priče, simbolično nazvanog „Robin sa Krsta“. Povratak starim temama iz perspektive junaka nove generacije daje neobičnu priliku da se „podvuče crta” i razmotre tranzicione promene i njihov varljivi karakter, ushićenja i duboka kriza i razočaranje koje je donela 2020. godina.

Foto: Promo

Za svakog radoznalog čitaoca biće pravo iznenađenje delo autora popularne nauke Milana Tasića „Filozofija za p(r)olaznike“. Inovativnost koju autor donosi je interesantan odabir filozofskih tema i njihovo pristupačno tumačenje – od pitanja materijalne stvarnosti, preko pitanja božanskog stvaraoca, sve do ljudskog morala, društvenih problema i uloge obrazovanja i vaspitanja u modernoj civilizaciji. Našoj publici autor je već poznat po svojim ranijim delima: „Filozofija nauke“, studija u kojoj raspravlja o uticaju filozofije na razvoj naučnih ideja, te svojim „Filozofskim bajkama“, u kojoj, tumačeći arhetipske modele poznatih bajki, podstiče čitaoca na razmišljanje o širim idejnim i filozofskim konceptima.

Foto: Promo

Na tragu otkrivanja nove srpske fantastike, po kojoj je Portalibris i najpoznatiji domaćoj čitalačkoj publici, nalaze se i dva ambiciozna dela epsko-istorijske građe. Radnja pseudoistorijskih romana koji čine trilogiju „Uroševe hronike – Gospodari i župani“ (2019), „Između tri mača“ (2020) i „Gorski kralj“ (2021) Vladimira Đurđića smeštena je u prednemanjićku Srbiju. „Visok“ autora Aleksandra Stankovića je raskošan roman o Kosovskom boju dat iz perspektive običnog seljaka, čoveka u pozadini ključnih istorijskih događaja.

Foto: Promo

Posebno za publiku koja voli dokumentarnu prozu prožetu istorijskim i političkim temama Portalibris je pruipremio zanimljive naslove. „Hefestov krug (strukture tajnih službi od Apisa do Rankovića)“ autora Sima C. Ćirkovića bavi se markantnim ličnostima zakulisnih struktura – najpoznatijim obaveštajcima, špijunima, herojima, te obaveštajnim organizacijama i olujnim svetskim događajima koji su usmeravali istoriju 20. veka.

Foto: Promo

Od Borisa Rašete, autora bestselera „Mustafa Golubić i Pavle Bastajić, Staljinove ubice“, koji razdvaja istinu od mitova koji okružuju sudbine ovih kontroverznih ličnosti, biće predstavljena dva dela koja su obeležila prethodne godine, a jedno od njih je: „Čaruga, balkanski Robin Hud“, o kome režiser Rajko Grlić kaže: Čaruga je hajduk koji je u naše ime volio lijepe žene, pljačkao bogate, dijelio sirotinji, zajebavao policiju, pravio idiote od državnih činovnika, smijao se sucima. On je naš neostvaren san i u tome leži tajna naše ljubavi prema mitu zvanom Čaruga. Drugi naslov u kome uz pomoć više od dve hiljade strana neobjavljenih dokumenata Rašeta plete povest o manje poznatim činjenicama iz života ozloglašenog poglavnika Nezavisne Države Hrvatske je „Ante Pavelić – mračni um u vremenima zla“.

Foto: Promo

Mlada beogradska spisateljica Marija Milojević, često nazivana srpskom Norom Roberts, izlazi pred sajamsku publiku sa svojim novim romanom „Iskrena prevara“. Vešto mešajući žanrove ljubavnog romana, trilera i misterije, autorka donosi priču o iskupljujućoj moći prave ljubavi i ideji o sigurnosti koju jedino može da pruži porodica. Marija je odranije dobro poznata našim čitaocima po romanima „Sve što nam je prošlost donela“, „Obećaj mi večnost“ i „Senka nad Montanom“.

Portalibris je objavio knjigu dnevničkih zapisa „Otkucaji“ Živojina Pavlovića, jednog od najpoznatijih reditelja crnog talasa. U njoj govori o vremenu s kraja 20. veka, raspravlja o umetnosti, književnosti, poetici, kao i uopšte o društveno-političkim temama.

Živojin Pavlović Foto: Goranka Matić

Edicija Otrgnuto od zaborava sada je bogatija za čitav spektar naslova. U okviru nje objavljujemo manje poznate i skrajnute srpske pisce prošlih vremena, i može se reći da je postala sinonim za očuvanje srpske književne tradicije kako među našim čitaocima, tako i među širom kulturnom javnošću. Posebnu pažnju čitalaca skrećemo na knjige o prošlosti Beograda koje nam vraćaju izgubljenu sliku, duh i život prestonice – „Zapisi starog Beograđanina“, „Beograd pre 100 godina“, „Kako je postao Beograd“, „Borbe starog Beograda“ i mnoge druge.
Za najmlađe edicija Otrgnuto od zaborava nudi „Bajke“ Ilije Vukićevića, „Dečije i druge pesme“ Isaija Mitrovića, „Tera baba kozliće“ Danice Bandić, „Priroda i deca“ i „Žuta porodica“ Milice Janković.

Putopisnu prozu predstavljaju popularna dela Mike Alasa, Ljube Nenadovića, Milana Jovanovića Morskog, Jovana Dučića, Rastka Petrovića, Čedomilja Mijatovića.

Tu su i nove knjige istorijske tematike vezane za živote Karađorđa Petrovića i Miloša Obrenovića – „Knez Miloš u pričama“, „Karađorđe u govoru i u tvoru“, „Vuk Karadžić i Miloš Obrenović“ i druge.

Portalibris je posebno posvećen aktuelizaciji ženskog pera zapostavljenih srpskih književnica, te kod nas možete pronaći romane i pesme Jelene Dimitrijević, Ljubice Radoičić, Danice Marković, Milice Janković, Milice Stojadinović Srpkinje, Anđelije Lazarević, Danice Bandić, Drage Gavrilović.

Branislav Nušić. Foto: Privatna arhiva

Posebnu pažnju Portalibris skreće i na kapitalne izdavačke poduhvate – celokupna dela Rastka Petrovića, Branislava Nušića i Lazara Komarčića, te kritičara Jovana Skerlića.
U cilju promovisanja edicije Otrgnuto od zaborava Portalibris tradicionalno, svake godine, organizuje literarni konkurs za kratku priču inspirisan srpskom prošlošću, tradicijom, ličnostima i kulturom. Ovogodišnji konkurs nosio je naziv Srbija na razmeđi vekova (1878–1918), a trideset i tri najbolje kratke priče objavljene su u knjizi koja nosi naziv samog konkursa. Ovo izdanje biće posebno predstavljeno na Sajmu knjiga u okviru svečane dodele nagrada laureatima konkursa.

U bliskoj vezi sa edicijom Otrgnuto od zaborava stoji i zbirka priča Snežane Milić Pisarić „Stopama Laze Lazarevića“, zanimljiv pokušaj literarne komunikacije u kojem autorka domišlja i završava čuvene nedovršene priče velikog srpskog pripovedača.

Promocija novih Portalibrisovih izdanja, biće održana na Sajmu knjiga u utorak 25. oktobra u 12 časova u sali „Vasko Popa”. Domaći autori potpisivaće knjige u terminima koji će biti kasnije objavljeni na sajtu: portalibris.rs.

Prvih sedmoro čitalaca koji pošalju mejl na adresu [email protected] dobiće na poklon knjige izdavačke kuće Portalibris: „Strast“ David Pijade, „Beograd pre 100 godina“ Mihailo S. Petrović, „Čaršija i kultura“ Sreten Dinić i „Muzičke drame“ Momčilo Nastasijević.

Bonus video: Podcast Snaga uma: Marko Vidojković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar