Nina Živančević Foto: Printscreen

Druženje pesnikinje Nine Živančević sa čitaocima u okviru programa „Poezija uživo“ zakazano je za večeras od 19 sati u Kolarčevoj zadužbini. Veče će biti direktno prenošeno na drugom programu Radio Beograda.

Nina Živančević (Beograd, 1957) je pesnikinja, esejista, prevodilac, književni i likovni kritičar. Prvu knjigu, „Pesme“, za koju je dobila nagradu „Branko Radičević“ za pesničku knjigu godine, objavila je 1982. godine. Od tada je objavila 15 knjiga pesama na srpskom, francuskom i engleskom jeziku, navode organizatori „Poezije uživo“ sa Radio Beograda.
U svoju bibliografiju, pored zbirki poput „Mostovi koji rastu” (1984), “Duh renesanse” (1989), “Pesnički divan” (1995), “Minotaur i Lavirint” (1996), “Slovo P” (2004), “Кrajem veka” (2006) upisala je i romane „Prodavci snova” (2000), “Кao što rekoh” (2002) i dve zbirke pripovedaka.

U doktorskoj tezi bavila se recepcijom dela Miloša Crnjanskog, a objavila je i studiju o našim umetnicama u egzilu “Onze femmes artistes, nomads et slaves”.
Književne i teorijske radove objavljivala je kao član redakcija “Delo”, “Кnjiževne novine”, “New York Arts Magazine”, “American Book Review”, “East Village Eye”, “Republique de lettres”, a u skorije vreme uređuje časopis za balkanološke studije “Au Sud de l’Est”, kao i filozofsko – antropološki časopis “Intempestives” u Parizu.
Na poziv čuvenog američkog bit pesnika Alena Ginzberga boravila je i sarađivala je sa njim u Americi, a radila je i sa pozorišnim trupama Living Teatar i Vuster grup u Njujorku. Različiti žanrovi njenog dela doživeli su brojna izvođenja na radiju i televiziji u Beogradu, Londonu i Parizu. Živi u Parizu, gde predaje književnost i avangardni britanski film na Sorboni i univerzitetu Paris 8.

U okviru programa “Poezija uživo“ do sada su nastupali Matija Bećković, Ljubomir Simović, Milovan Danojlić, Milosav Tešić, Abdulah Sidran, Milena Marković, Gojko Đogo, Ljubivoje Ršumović, Dragan Jovanović Danilov, Blagoje Baković, Marko Tomaš i drugi pesnici.

Ulaznice za veče Nine Živančević mogu se preuzeti na blagajni Кolarčeve zadužbine.