Foto: Instagram/denic.aleksandar

Jedno od najspominjanijih imena u ovdašnjoj javnosti proteklih dana, ono kontroverznog biznismena i bivšeg potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, koji je nedavno bio u centru nemira na Kosovu i Metohiji, inspirisalo je i jedno umetničko delo. Naime, slikar Aleksandar Denić napravio je umetničko delo, tačnije sliku koju je nazvao "Vila od Radoičića".

Inspirisana je fotografijama Radoičićeve velelepne vile, koje su prethodnih dana preplavile medije.

Učesnik oružanih sukoba i vođa napada na kosovsku policiju nedavno u selu Banjska, kad je u vatrenom obračunu Srba s KiM i kosovske policije stradalo četvoro ljudi, Radoičić je priznao punu odgovornost. Kosovska policija je pre neki dan obavila pretres imovine Milana Radoičića, a ministar kosovske policije Dželjaj Svećlja objavio je video snimak unutrašnjosti vile bivšeg potpredsednika Srpske liste na obali jezera Gazivode i nazvao ga Pablom Eskobarom regiona:

– Čak i po slikama koje se mogu videti, očigledno je da ovo nije nikakav „borac za slobodu“ već Pablo Eskobar regiona. Pod maskom branioca građana on i njegovi saradnici postali su multimilioneri na štetu zakona, države i drugih građana – naveo je Svećlja.

I upravo te fotke poslužile su kao inspiracija Deniću za umetničko delo „Vila od Radoičića“ koje je postavio na svoj Instagram profil.

Milan Radoičić, kosovski biznismen dovodi se u vezu s brojnim malverzacijama preko više firmi čiji je vlasnik, a svojevremeno je, zbog sumnje da je povezan s ubistvom kosovskog političara Olivera Ivanovića, za njim bio raspisan nalog za hapšenje, ali je marta 2021. povučen bez zvaničnog objašnjenja.

Takođe, našao se na poternici zbog umešanosti u slučaj „Brezovica“, gde je više pojedinaca optuženo za zloupotrebu službenog položaja zbog izdavanja građevinskih dozvola u zoni gde gradnja nije dozvoljena. A još 2011. protiv Radoičića i Zvonka Veselinovića podignuta je optužnica kojom su se teretili da su prisvojili 32 kamiona Hipo Alpe Adria Lizinga, ali pet godina kasnije oslobođeni su ovih optužbi.

Milan Radoičić je, zajedno sa Zvonkom Veselinovićem, vlasnik najmanje četiri firme u Srbiji, uz „krovnu“ kompaniju „Inkop“ iz Ćuprije, preko koje su ušli u svet legalnog biznisa.

Veselinović i Radojčić i neke njihove firme prvo su se našle pod sankcijama SAD-a, jer „pripadaju koruptivnim mrežama povezanim a međunarodnim organizovanim kriminalom“, a na isti korak nedavno se odlučila i Velika Britanija.

Aleksandar Denić, slikar, koji je jedno vreme radio i kao magacioner, završio je srednju školu za dizajn i Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu, smer aranžer dekorater, gradu u kom je rođen 1983. godine. Kada je izlagao u Kući Đure Jakšića pričao je kako idole pronalazi i na srpskoj estradi, a slika i političare i crkvene zvaničnike.

– Slike harizmatičnih ličnosti odlične su za ohrabrivanje ljudi. Zato sam naslikao svoje idole sa muzičke scene i političare smestivši ih u izložbenu salu i predstavljam ih ne onakvima kakvi jesu već onakvima kakvi bi trebalo da budu.

Bonus video: Pretres Radoičićeve vile

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare