Izložba "Svetlopisi za Siriju" Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Humanitarna prodajna izložba "Svetlopisi za Siriju" otvorena je u Galeriji "Progres" sa ciljem da pomogne oporavak sirijskog naroda od posledica zemljotresa.

Izložbu je otvorio sirijski ambasador Basim Džaman Aga koji je zahvalio „prijateljskom srpskom narodu“ za ljubav i solidarnost koju je uputio Siriji i njenom narodu tokom teških dana kroz koje prolaze.

Basem Džaman Aga, Ljiljana Nestorović Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

„Nisu štedeli na pružanju humanitarne pomoći narodu koji treba da odahne i okonča svoj bol“, naglasio je Džaman Aga i dodao da će prihod dobrotvorne akcije biti namenjen onima koji su pogođeni razornim zemljotresom.

Predsednik žirija izložbe istoričar umetnosti Oliver Tomić je rekao da je novija istorija vrlo burna i teška za Siriju i Srbiju, koje mogu dobro da se dobro razumeju kao dve multikulturalne i multikonfesionalne zemlje.

„Jezik umetnost je jezik koji svi razumeju. Izložba je nastala iz želje da kroz lepotu i stvaralaštvo učinimo nešto za ljude koji uprkos geografskoj udaljenosti osećamo bliskima“, rekao je Tomić.

Izložba „Svetlopisi za Siriju“ Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Autorka projekta „Svetlopisi za Siriju“ Ljiljana Nestorović kazala je da se za učešće na prodajnoj izložbi do sada javilo više od 40 umetnika iz Srbije i regiona. Ona je istakla da očekuje da će se umetnici tek javljati „jer je izložba postavljena kao kaleidoskop“, odnosno menja postavku iz dana u dan i mesto prodatih slika biće popunjavano novim radovima.

Umetnici mogu donirati radove do 21. marta, a u Galeriji „Progres“ je postavljen i štand Ambasade Sirije preko kojeg građani mogu direktno da uplate pomoć.

Bonus video: Zavirite u blistavi um Mileve Marić Ajnštajn

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar