Otvaranje 4. Međunarodnog Festivala "Bistre reke" Foto:Promo

U napuštenom bioskopu u selu Temska na podnožju Stare planine, sinoć je obeleženo otvaranje četvrtog izdanja Međunarodnog festivala kratkometražnog dokumentarnog filma "Bistre reke".

Prema rečima Umetničke direktorke festivala redovne profesorke FDU Narcise Darijević, ove godine pristiglo je više od 1300 filmova iz celog sveta.

Otvaranje 4. Međunarodnog Festivala „Bistre reke“ Foto:Promo

„Tročlana selekciona komisija je pažljivo pogledala sve pristigle prijave i odabrala 37 filmova za ovogodišnju takmičarsku selekciju: 16 u kategoriji studentskih dokumentarnih i 21 film u kategoriji profesionalaca. Filmovi, osim iz Srbije, dolaze iz Crne Gore, Slovenije, Rusije, Japana,Turske, sa Madagaskara, Kolumbije, Austrije, Portugala, Gruzije, Irana…. Bogatsvo našeg festivala su raznovrsni i jedinstveni filmovi. Hrabri i originalni, duhoviti i tužni. Neka već osvedočena remek dela, koja su osvojila publiku širom sveta, sada dolaze i kod nas, u Temsku, u naš jedinstveni i neponovljivi bioskop”.

Otvaranje 4. Međunarodnog Festivala „Bistre reke“ Foto:Promo

Žiri festivala čine međunarodno priznati autori među kojima su Mario Kokotović, filmski autor i profesor sa Akademije dramskih umetnosti u Zagrebu; Flora Pesenti, autorka dokumentarnih filmova iz Italije; i Ivana Todorović, filmska rediteljka sa aktivnim stvaralačkim prisustvom u Srbiji i Americi. Studentski žiri čine Ružica Ristivojević, studentkinja sa Katedre za kameru na FDU; Petar Lakić, student filmske režije na istom fakultetu; i Ljubica Petković, audio-vizuelna umetnica sa Katedre za snimanje i obradu zvuka.

Festival „Bistre reke“ će pružiti učesnicima i posetiocima širok spektar dokumentarnih umetničkih izraza posvećenih izazovima zaštite prirode i održivog razvoja u najširem smislu. Posebno je zanimljivo da u saradnji sa zajednicom Temske, festival ugošćava preko 50 profesionalaca i studenata iz zemlje i sveta. O značaju mesta i ekološkoj dimenziji festivala njegov direktor, dr Saša Sailović kaže:

Otvaranje 4. Međunarodnog Festivala „Bistre reke“ Foto:Promo

“Fakultet dramskih umetnosti je pokrenuo projekat Zeleni FDU koji donosi brojne novine u obrazovanje ali i u procedure po kojima se danas odvija umetničko stvaralaštvo, posebno u oblasti filma. Ovim korakom dodatno je osnažen naš napor da „Bistre reke“ učinimo ekološkim festivalom koji nije vezan za Temsku samo zbog njene lepote već i zbog stalnog podsećanja na potrebu da sačuvamo prirodno blago Srbije jer smo za njega mi odgovorni.

Uigrani tim koji, pored studenata, profesora i saradnika FDU čine stanovnici Temske, te kolege iz Doma kulture Pirot, Narodnog pozorište Pirot, rokovodstvo grada Pirota i Ministarstvo kulture Republike Srbije, od prošle godine podržali su i „Zastava film“ i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.

Bonus video: Rale Zelenović o Paliću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar