Sva lica dobrote Foto:Promo

Festival evropskog filma Palić održaće se po 31. put od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici. Ovogodišnje izdanje festivala publici nudi čak 150 filmova. I dok će u predfestivalskom programu biti prikazano 21 ostvarenje, tokom sedam dana smotre na Paliću posetioci će biti u prilici da vide čak 129 filmova u 17 selekcija. Tokom sedam dana Palić će ugostiti i stotinak filmskih profesionalaca iz zemlje i inostranstva, saopštili su organizatori na današnjem susretu s medijima u Beogradu.

Program 31. Palića predstavili su predsednik Saveta festivala Dušan Kovačević, direktor Radoslav Zelenović, programski direktor Miroslav Mogorović i izvršni producent Ilija Tatić, ali govorili su na susretu s medijima i o svim problemima s kojima su se suočavali da bi festival uopšte mogao da se desi ovog jula.

Ilija Tatić, Miroslav Morgović, Dušan Kovačević, Radoslav Zelenović, Konferencija za novinare 31. Festivala evropskog filma Palić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Dušan Kovačević je poručio da će Palić i ove godine biti centar evropskog filma:

– Na Palić dolaze brojni gosti, a očekuju vas projekcije vrhunskih filmova. Drago mi je da se, uprkos svemu, opet ovde godine vidimo na Paliću.

Radoslav Zelenović osvrnuo se na, kako je rekao, suštinu onoga što tvori jedan festival:

Dušan Kovačević, Radoslav Zelenović, Konferencija za novinare 31. Festivala evropskog filma Palić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

– Ta suština kojoj smo se nadali kada smo pravili festival jeste da bude dobar i da ne izneveri tradiciju. Svih ovih godina običaj je postao da se snalazimo prilikom pripreme festivala. Međutim, ove godine konkursi još uvek nisu realizovani, i evo desetak dana pred start festivala još uvek ne znamo s kojim novčanim sredstvima raspolažemo – opisao je Zelenović, malo je reći, neveselu situaciju u kojoj su se našli organizatori Palića koji odavno slovi za jednu od najznačajnijih manifestacija u nas, što je prepoznato i u inostranstvu kad je Evropska asocijacija festivala 2017. dodelila nagradu EFFE za jedan od najuzbudljivijih festivala u Evropi.

Iako su se, pred 31. izdanje, našli u nebranom grožđu, Zelenović se našalio rekavši kako „očigledno ne bi napravili dobar festival kada bi imali pregršt sredstava“:

– Zbog nedostatka sredstava nećemo imati nekih programa, koji se na jednom festivalu podrazumevaju, ali fokus smo stavili na filmove. Morali smo da se odreknemo mnogo stvari zbog one suštine – da imamo najbolje filmove, i goste koje možemo da dovedemo. Učinićemo sve da bude kao i svih prošlih godina, i da sa festivala svi odemo zadovoljni – istakao je Radoslav Zelenović.

Ilija Tatić, Miroslav Morgović, Dušan Kovačević, Konferencija za novinare 31. Festivala evropskog filma Palić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Uprkos nepoznanicama i neuslovima uspeli su, kako je naglasio programski direktor Miroslav Mogorović, da naprave dobar program u svim selekcijama:

– Donosimo više nego referentnu sliku savremene kinematografije u svim našim programima. Festival otvara novi film Jorgosa Lantimosa „Sva lica dobrote“, još jedno neuobičajeno ostvarenje, kako smo i navikli od reditelja. U pitanju je film koji zaslužuje da bude prikazan na festivalu – kazao je Mogorović, a nije zgoreg pomenuti da će ovo ostvarenje palićka publika videti samo dva meseca nakon svetske premijere na Kanskom festivalu. Ovaj triptih prati čoveka bez mnogo izbora, koji pokušava da preuzme kontrolu nad svojim životom; policajca koji je uznemiren što je njegova žena koja se, nakon što je nestala, vratila kao potpuno drugačija osoba; i ženu odlučnu da pronađe nekog posebnog sa neobičnim veštinama, a u ostvarenju igraju zvezde Lantimosovih „Jadnih stvorenja“ – Ema Stoun i Vilijam Dafo. Tu su i Džesi Plemons, Margaret Kvoli i Hong Čau.

Još jedan film koji je prikazan na Kroazeti, tačnije otvorio je Kanski festival – „Drugi čin“ Kventina Dupjea zatvoriće 31. Palić. Ovo ostvarenje, kao i ono Lantimosa deo je Glavne takmičarske selekcije koju u izboru Nikolaja Nikitina čine i filmovi: „78 dana“ (Srbija) rediteljke Emilije Gašić, „Dobri Jevrejčić“ (Francuska) Noea Debrea, „Andreina ljubav“ (Španija) Manuela Martina Kuenke, „Proslava“ (Hrvatska) Bruna Ankovića, „Devojka sa iglom“ (Danska) Magnusa fon Horna, „Kalmanov dan“ (Mađarska) Sabolča Hajdua, „Svetlost bledi“ (Gruzija) Fedona Papamihaela, „Sinovi“ (Danska) Gustava Melera, „Čovek magnet“ (Belgija) Gust Van Der Bergea, i „Kad svane dan“ Runara Runarsona.

U žiriju glavnog takmičarskog programa su Bojan Vuletić, reditelj (Srbija), Betina Brokemper, producentkinja (Nemačka) i Lijana Ruokite-Jonson, kulturni ataše Republike Litvanije u Kraljevini Švedskoj, otkrio je Mogorović.

U takmičarskoj selekciji programa „Paralele i Sudari” Julija Sinkevič uvrstila je filmove: „8 pogleda na jezero Biva“ (Estonija) reditelja Marka Rata, „Bosanski lonac“ (Hrvatska) Pava Marinkovića, „5 i po“ (Litvanija) Tomasa Vengrisa, “Zauvek, zauvek” (Ukrajina) Ane Burjačkove, „Rana oklevanja“ (Turska) Selmana Nadžara, „Uprkos gravitaciji“ (Mađarska, Fésős András), „Kjuka pred kraj leta“ (Grčka) Kostasa Karamuntanisa, „Panoptikon“ (Gruzija) Džordža Siharulidzea, „Osmeh sudbine“ (Poljska) Andžeja Jakimovskog i „Svetla“ (Češka) Beate Parkanove, a o laureatima odlučiće žiri kojeg čine: David Kasteljanos producent (Španija), Natalija Avramović rediteljka (Srbija) i Konstantinos Nikiforu reditelj (Kipar).

Bosanski lonac Foto:Promo

Žiri Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI činiće Betina Hirš (Nemačka), Pjer Iv Rože (Francuska) i Stojan Sinadinov (Severna Makedonija).

– Imamo nekoliko izuzetno aktuelnih ostvarenja viđenih kroz prizmu mladih ljudi, a publika će uživati i u filmovima naših starih znanaca. Kvalitetna selekcija, i interesantan presek scene a u fokusu nam je Galicija – objasnio je Mogorović, napomenuvši da su, kao deo organizacionog tima, razmišljali da otkažu ovogodišnje izdanje, no da je srećan što su u neuslovima uspeli da spreme festival, obezbede dolazak brojnih gostiju. i najavio da sve očekuje sedam uzbudljivih dana na Paliću.

Na 31. izdanju Festivala evropskog filma Palić tradicionalno će biti dodeljene nagrade „Aleksandar Lifka“ za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji. Ovogodišnji laureati prestižnog priznanja su glumica Anica Dobra u kategoriji domaćih stvaralaca, direktor fotografije Fedon Papamihael u kategoriji inostranih stvaralaca, i reditelj Ademir Kenović kome će biti dodeljena „Regionalna Lifka“. Takođe, biće dodeljena i Gorki List nagrada publike.

Ilija Tatić Konferencija za novinare 31. Festivala evropskog filma Palić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Izvršni producent festivala Ilija Tatić ukazao je da je, nažalost, njihov posao i da organizuju festival u nemogućim uslovima.

– Ove godine smo, međutim, preuzeli ogroman rizik iako nismo znali s kojim sredstvima rasplažemo. Drago nam je što ćemo opet Palić i Suboticu postaviti na kulturnu mapu Evrope. Imaćemo radionicu za fillmske kritičare, pa za snimanje super 8 filmova, predstavićemo značajnu mikro regiju Španije – Galiciju, i kad se sve sabere imaćemo opet dobar festival. Odlučili smo da u ovoj situaciji ne pravimo kompromise kad je filmski program u pitanju. Onaj ko dođe na Palić neće se pokajati – ocenio je Tatić.

Osim filmskog, i ove godine, uprkos finansijskim peripetijama, sve posetioce na Paliću očekuje i bogat prateći program. U galeriji Otvorenog univerziteta Subotica biće postavljena izložba posvećena legendi srpskog glumišta Bati Živojinoviću, svako festivalsko veče biće organizovani koncerti u bašti bioskopa Abazija. U stručnom delu festivala biće organizovana i panel diskusija o položaju žena u filmskoj industriji, kao i radionica Arthouse celuloid kinematografije koju vodi španska umetnica Karla Andrade. Program će upotpuniti izložba portretne karikature, promocije knjiga i panel diskusije.

Bonus video: Endi Vorhol

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar