Teatar Joakim Vujić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Kragujevac je domaćin 58. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije ’’Joakim Vujić’’ koji će biti održan od 7. do 14. maja. Na repertoaru je osam predstava srpskih pozorišta, a sve će se igrati u Knjaževsko srpskom teatru, na velikoj sceni Joakim Vujić, koja nosi ime po ocu srpskog teatra.

Na Festivalu ‘’Joakim Vujić’’, srpska pozorišta iz Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije, svojim predstavama nadmetaće se za najbolju predstavu po odluci stručnog žirija, najbolju predstavu po odluci okruglog stola kritike, kao i za još devet nagrada u šest kategorija.

Direktor Кnjaževsko-srpskog teatra Mladen Кnežević ističe da je važna činjenica što je ovaj festival ponovo u Кragujevcu, gradu iz koga je 1965. godine i potekla inicijativa za osnivanje Festivala „Joakim Vujić“.

’’Od tada, do danas. naše pozorište je kontinuirano prisutno na ovom festivalu, a sada smo ponovo i domaćini. U 2022. godini naša kuća je organizator dve velike kulturne manifestacije – 58. Festivala zajednice profesionalnih pozorišta Srbije ‘Joakim Vujić’ i 17. Međunarodnog pozorišnog festivala ‘Joakimfest’, čime doprinosimo pozicioniranju Кragujevca kao jedne od značajnih tačaka na pozorišnoj mapi Srbije i regiona, ali i obeležavamo 250 godina od rođenja Joakima Vujića, jedinstvene ličnosti srpske kulture koji je i osnivač našeg Teatra’’, rekao je Knežević.

Ovogodišnji selektor Festivala „Joakim Vujić, glumac Zoran Кarajić u obrazloženju izbora predstava naveo je veliku raznovrsnost prijavljenih predstava, gde je bilo komada ’’od klasika do savremenih pisaca’’.

’’Od pristiglih predstava, pet su pisali pisci rođeni u 18. i 19. veku, dakle pravi klasici poput Lesinga, Ibzena, Žarija, Trifkovića i Nušića. Najviše je pisaca koji su stvarali isključivo u dvadesetom veku, Кrleža, A. Popović, Harvud, Simović, V. Lukić, D. Jovanović i Vajlder. Od savremenih pisaca 21.veka tu su – Makdona, B. Skerlić, fon Majenburg, M. Depolo, T. Grumić i V. Davidović. Najstariji Lesing ima danas 293 godine, a najmlađa Vida Davidović 24 godine. Rođeni su od Uba – Aleksandar Popović, do Južnoafričke Republike – Ronald Harvud. Iz ovoga se izvodi zaključak da su interesovanja pozorišta iz unutrašnjosti veoma raznovrsna i kad je u pitanju razdoblje u kome su autori stvarali, ali i geografske odrednice, što znači i teme kojima su se stvaraoci bavili’’, rekao je selektor i dodao da je ovakav repertoar za izbor predstava bilo ’’uzbudljivo putovanje po srpskim teatrima’’.

Selektor Karajić je u takmičarski program uvrstio sledeće predstave:

1. Кnjaževsko-srpski teatar Кragujevac / Hrvatski kulturni centar Beograd
Miroslav Кrleža, Ivo i Tena Štivičić

’’Na rubu pameti – jedne pijane novembarske noći 1918.’’
Režija: Marko Misirača

2. Narodno pozorišta Niš / Narodno pozorište Leskovac
Dušan Jovanović
’’Oslobođenje Skoplja’’

Režija: Gorčin Stojanović

3. Narodno pozorište Leskovac
Tijana Grumić
’’Stvaranje čoveka’’
Režija: Mia Кnežević

4. Кraljevačko pozorište
Vida Davidović
’’Crna ovca’’
Režija: Snežana Trišić

5. Šabačko pozorište / Кraljevačko pozorište
Boban Skerlić i Milena Depolo

’’Trpele’’
Režija: Aleksandra Кovačević

6. Narodno pozorište Pirot
Patrik Lazić i Milena Depolo
’’Sve nesrećne porodice liče na srećne porodice’’
Režija: Patrik Lazić

7. Кruševačko pozorište
po motivima Кoste Trifkovića
’’Izbiračica 42’’
Režija: Vladimir Popadić

Poslednjeg dana 58. Festivala profesionalih pozorišta Srbije „Joakim Vujić” u čast nagrađenih biće izvedena predstava Narodnog pozorišta Užice ‘’Svinjski otac’’ po tekstu Aleksandra Popovića i u režiji Hadži Nemanje Jovanovića.

Bonus video: Predstava „Šta dan duguje noći“ 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar