Zoran Panović Foto: Mateja Stanisavljevic/ATAImages

U rubrici „Saundtrek za moj život“ ljudi iz različitih sfera javnog života pričaju o svojim omiljenim pesmama, kroz anegdote, detalje ili emocije, koje ih za njih vezuju.

Zoran Panović, dugogodišnji novinar, kolumnista i programski direktor „Demostata“, poznat je u javnosti i kao neko ko jako dobro poznaje pop kulturu, i često u svojim tekstovima analizira društvene i političke promene praveći paralele sa muzikom ili filmom. Zato je bilo zanimljivo videti koje su njegove najvažnije pesme, i znali smo da će izbor i obrazloženja biti „nešto drugačije“.

Huey Lewis and the News – „The Power of Love“

Polovinom osamdesetih pojavile su se čak tri globalno popularne i bitne pesme istog naslova – „The Power of Love“. U konkurenciji Dženifer Raš i  Frankie Goes To Hollywood, prednost ipak dajem „The Power of Love“ jednog od mojih omiljenih bendova – Huey Lewis and the News. Pesma je saundtrek za jedan od meni najbitnjih filmova „Povratak u budućnost“ (Back to the Future) iz 1985. godine režisera Roberta Zemekisa.

Dobro, nije bilo baš ovoliko zebnje (ili nade) kao u slučaju Trampa, ali i svet i mnogi Amerikanci su bili u neizvesnosti kad je Ronald Regan pobedio Džimija Kartera 1980. i postao predsednik SAD. Nešto je sa tim prosečnim glumcem i velikim konzervativcem moralo da se dogodi i u svetu i u SAD i dogodio se tektonski poremećaj kakav je slabljene Sovjetskog Saveza i njegov konačni krah. Amerika je sa Reganom postala još jača. U vreme konzervativca Regana dešavale su se mnoge dobre i liberalne pop kulturne stvari u Americi, pa otuda je to i paradoks tog vremena. „The Power of Love“ Huey Lewis and the News je pesma jednog nezaboravnog optimizma koja mi znači i danas na isti način kad god da je čujem. Kao onda kad sam je čuo prvi put u bioskopu u Budvi (ne, nisam odrastao u Budvi, nego sam bio na letovanju sa đacima, pa se namestila neka revija filmskih hitova).

Moćan ritam, zarazni refren i ti stihovi „da je moć ljubavi čudna stvar, da natera jednog čoveka da plače, natera drugog čoveka da peva, promeni sokola u malog goluba, da je to jače i teže od sna loše devojke, ne treba ti novac, ne uzimaj slavu, ne treba vam kreditna kartica da biste se vozili ovim vozom…“

Povratak u budućnost Foto: NZ / Christophel Collection / Profimedia

U „Povratku u budućnost“ (koga je na FEST-u najavio Emir Kusturica), tinejdžer Marti Mekflaj (Majkl Džej Foks), vraća se iz „reganomike“ u 1955. godinu, sreće svoje roditelje u fazi pre njegovog rođenja, direktno utiče da Čak Beri snimi „Johnny B. Goode“ (temeljna pesma celog rok univerzuma, od Čaka Berija do Judas Priest), ali ne može da ubedi jednog luckastog naučnika da dolazi iz budućnosti. Na pitanje naučnika ko će biti predsednik Amerike 1984. on odgovara – Ronald Regan, a naučnik posprdno prokomentariše, a ko će biti državni sekretar – Džeri Luis? I to je „The Power of Love“. Zabavno, utešno, motivaciono, nostalgično…

A Hjui Luis sa unikatnim blago hrapavim glasom i njegov bend iz San Franciska opčinili su me dve godine ranije sa pločom „Sports“, mnoštvom hitova i ikoničkim omotom. „Više od osećanja, to je moć ljubavi, neka loš bude dobar, a pogrešan pravi, snaga ljubavi ćete držati kod kuće noću, snažan je i iznenadan to osećaj, i ponekad zna da bude okrutan. Ne zaboraviti i to!“ Pesma se nalazi na albumu „Fore!“ iz 1986.

Cars – „Drive“

„Drive“ benda The Cars sa njihovog albuma „Heartbeat City“ (1984). Kad je čujem na radiju, ili kad vidim spot, to mi uvek dođe kao neko mistično iskustvo. Američki zvuk osamdesetih. Pesma asocira i na Live Aid 1985. kad je izvedena u Filadelfiji. Velika pesma atmosfere, pesma „jasne neizvesnosti“. Himna zebnje. Jer, „ja ne mogu da se zapitam koliko ću dozvoliti da strah preuzme volan i upravlja“. Pesma govori o tome ko je zaista trebalo da bude za volanom. I ne treba je banalizovati samo na još jednu varijaciju na temu „ko te vozi kući“, iako na prvu može i tako da se razume. Ovo je i priča o dilemi da li će neko izabrati vodu umesto vina, priča o nadi da ćeš sutra biti tamo gde treba (šta god sutra da donese) raširenih ruku i otvorenih očiju.

U ovoj himni zebnje i neizvesnosti ima toliko romantike, prefinjene sete, ali bi pogrešili ako bi se pravili da ne osećamo zlokobnost bez koje nema „Drive“. Ili je to samo subjektivni ustisak. I ako postoji spot adekvatan pesmi to je spot za „Drive“. The Cars i kao bend voštanih figura zaustavljen u vremenu i prostoru, epska scena nakon fajronta u nekom američkom baru, i naravno cura koja je proslavila celu priču – tada devetnaestogodišnji model i glumica Polina Poriškova, inače zvezda tog MTV spota koji ima neku stivenkingovsku atmosferu ali na lirski način, ako je takav utisak moguć. Polina je, inače Čehinja kojoj su roditelji pobegli u Švedsku nakon sovetske intervencije 1968. na njenu domovinu.

Foreigner – „I Want To Know What Love Is“

Ovaj britansko-američki bend osnovan u Njujorku 1976. objavio je 1984. album „Agent Provocateur“ a singl sa njega „I Want to Know What Love Is“ stigao je ekspresno na prva mesta američke i britanske top liste. U sećanje mi se zauvek urezalo to nedeljno popodne kad je bila na TV popularna emisija „Nedeljom popodne“. Te nedelje emisija se emitovala iz zagrebačkog studija. Domaćin i voditelj je bio veliki Saša Zalepugin. Tada nisi tek tako mogao da vidiš strani spot na TV. Bar su dva strana bila zagarantovana kod Zalepugina. I sad se sećam kad je najavio Foreigner i njihov hit „I Want To Know What Love Is“. Od prvog do zadnjeg kadra sam ostao „zalepljen“ za ekran. Moćna pesma, globalni hit, veliki refren, a koja govori o ono „malo vremena“ koje je uvek potrebno. I za pronalaženje ljubavi i za druge bitne stvari.

„Potrebno mi je malo vremena, Malo vremena da razmislim, Bolje da čitam između redova, U slučaju da mi zatreba kada budem stariji“. To tada nisam razumeo ali sam valjda osetio. E, sad, taj spot pokazuje da je ovo pesma i generalno o ljubavi i razumevanju među ljudima, pesma o jednom svetu koji bi se na tome zasnivao. Inače, u „ Nedeljom popodne“ (ne u toj emisiji) Saša Zalepugin je najavio i nastavak „Star Wars“ pod imenom „Imperija uzvraća udarac“ i pustio insert (ne trejler) iz filma, i to scene iz bitke na Hotu. Mojoj sreći nije bilo kraja. Da će biti još. To mi je i danas najbolji film svih vremena.

Bonus video: Ustalasao je Ameriku tvrdnjom da su Bitlsi popularniji od Isusa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare