Milan Lojanica, Slobodan Šijan Foto: SANU, Filip Krainčanić/Nova.rs

Zaista me je rastužila ova vest, kaže reditelj Slobodan Šijan povodom odlaska akademika Milana Lojanice, koji je preminuo juče u 85. godini.

– Milan Lojanica je bio divan i sposoban čovek. Bio je zaslužan za proširenje ideje članstva u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Baš se on zalagao za to da u Akademiju budu primljeni i reditelji i izvrsno je vodio Odeljenje umetnosti. Zaista me je rastužila ova vest – kazao je na Paliću za Nova.rs reditelj Slobodan Šijan, koji je, podsetimo, u prošlom izbornom ciklusu postao dopisni član SANU.

Akademik Milan Lojanica je bio jedan od naših najznačajnijih arhitekata i redovni profesor Beogradskog univerziteta. Glavno polje njegovog stručno-umetničkog, naučnog i obrazovnog rada obuhvatalo je oblast teorije i prakse arhitektonsko-urbanističkog projekotvanja.

Diplomirao je 1962. godine na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. U periodu od 1963. do 1967. io je zaposlen u Institutu za arhitekturu i urbanizam Srbije, kao sekretar Odbora za funkcionalitet. Na matičnom fakultetu prošao je sva univerzitetska zvanja, a za redovnog profesora izabran je 1988. godine. Tokom duge i plodnosne profesorske karijere obavljao je brojne dužnosti na fakultetu među kojima su: šef Katedre za projektovanje, prodekan za nastavu i rukovodilac programa poslediplomskih studija.

Autor je više od dvadeset izvedenih projekata, među kojima je više projekata velikih gradskih celina i složenijih rekonstrukcija u okviru gradskih zona Beograda, Novog Sada, Valjeva, Pančeva, Ljubljane, Zagreba, Osijeka, Trebinja, Varšave. Uporedo se bavio istraživanjima u oblasti teorije arhitekture. Njegova bibliografija sadrži više od pedeset naučnih i stručnih radova, tri monografske studije, četiri stručne publikacije. Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 2003, a za redovnog 2008. godine. Jedan je od pokretača inicijative da se Odeljenje likovne i muzičke umetnosti SANU preimenuje u Odeljenje umetnosti SANU, kako bi se članstvo u Akademiji proširilo i na druge oblasti umetnosti.

Bonus video: SANU obeležila 182 godine od osnivanja, uz akademike na svečanom skupu i vlast

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar