Foto: Damir Vujković

Pokretati međunarodni festival usred sankcija je bio hrabar čin, kada je čitava zemlja zatvorena i brineš kako ćeš da preživiš, stvarno je bilo hrabro i čin dužan svakog poštovanja. I za ovih 30 godina pokazalo se da je to imalo smisla. Tako je pre dve godine, prisećajući se samih početaka jedne od najvažnijih filmskih smotri u nas, govorio Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić.

– Dok smo prvih godina isprobavali različite koncepte, 2003. napravili smo Festival evropskog filma, što je sve zbunilo. Jer, evropski film nije imao kredibilitet u smislu gledanosti u našoj sredini, a i festival je pravila zemlja koja nije članica Evropske unije – podsećao je Zelenović, dodavši da je najvažnije što su proteklih tridesetak godina izdržali, iako nije bilo lako.

Radoslav Zelenović, Konferencija za novinare 31. Festivala evropskog filma Palić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Zato je izdvojio nagradu za Najbolji evropski filmski festival, kojom je Palić ovenčan 2017. godine:

– To je još jedan u nizu paradoksa vezan za Palić – da zemlja koja nije članica Evropske unije ima najbolji evropski filmski festival! Kada merite doprinos jednog festivala sredini u kojoj se održava, ima raznih kriterijuma. Za mene lično jedno od merila moglo bi da bude to što su tokom ove tri decenije većina onih koji su bili relevantni u evropskom i našem filmu došli na Palić.

I posle svih tih postignuća ovogodišnji, 31. Palić umalo da se ne održi. Organizatori su čak, kako su saopštili na današnjem susretu s medijima, razmišljali da otkažu predstojeći festival. Ali, ipak, festival će se održati od 20. do 26. jula na Paliću i u Subotici i publici predstaviti gotovo 130 ostvarenja u 15 programskih celina. No, organizatori su se susreli proteklih meseci, pa i sad, nekoliko dana pred start Palićkog festivala s ogromnim poteškoćama.

Detaljnije je probleme s kojima su se suočili ovoga puta i još uvek se suočavaju samo koji dan pred start festivala opisao izvršni producent Festivala evropskog filma Palić Ilija Tatić:

Ilija Tatić, Konferencija za novinare 31. Festivala evropskog filma Palić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

– Novac još uvek nije uplatio niko. Mi uvek predfinansiramo festival. Grad Subotica je izašao s konkursom na vreme, Pokrajinska vlada je kasnila, a Ministarstvo kulture još uvek nije raspisalo konkurs za sredstva. A nama je Ministarstvo kulture do sada bilo najveći pokrovitelj. I pošto nema konkursa, morate nekako da se snađete. To je naša producentska muka. Kod nas postoji još jedan problem – a to je da je svest o značaju ulaganja privrednog sektora u kulturu jako niska. I jedan umetnički festival, kakav je Palić, ne bi trebalo da se samo oslanja na konkurse države.

Foto: Damir Vujković

Na te Tatićeve reči nadovezao se Radoslav Zelenović podsetivši da je bilo malo perioda u istoriji Palićkog festivala kada su bili sigurni što se tiče finansija, i kada nije bilo stresnih situacija.

– Ali, posle svega što je ovaj festival učinio za našu sredinu ne bismo više nikada smeli da dođemo u situaciju da devet dana pred početak manifestacije ne znamo s čime raspolažemo – da li sa manje od onog što očekujemo da dobijemo od sredstava s konkursa ili kojim slučajem više. To što festivala uopšte ima ove godine jeste stvar našeg entuzijazma i optimizma. Nadam se samo da se neće desiti da oni koji odlučuju o finansijskim sredstvima reći sledeće godine – Šta će vam pare kad vi i bez novca možete da napravite festival.

Dušan Kovačević, Konferencija za novinare 31. Festivala evropskog filma Palić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Saveta festivala Dušan Kovačević, osvrnuvši se na neizvesnosti, pre svega kad je posredi novac, podsetio je da kultura ovde ne zanima previše one koji vode zemlju.

– Kultura je uvek na dnu interesovanja svih vlasti i onih koji odlučuju o našim životima. Iz godine u godinu, od vlade do vlade procenat za kulturu se samo smanjuje. A ova godina je naročito bila problematična, pogotovo zbog izbora i formiranja republičkih i gradskih vlasti. Imam utisak da se sada kultura nimalo ne ceni i da živimo u vremenu kada se filmovi prave isključivo zahvaljujući entuzijazmu ljudi – zaključio je Dušan Kovačević.

Bonus video: Vudi Alen u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare