Boško Buha, Tvoje i Moje
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kao ansambl koji se prevashodno obraća dečjoj publici, glumci Pozorišta “Boško Buha” prihvatili su izazov koji je pred njih postavio reditelj Boris Liješević, a to je da se vrate u svoje detinjstvo. Premijera komada „Tvoje i moje“ zakazana je za 24. jun u 20 časova u Teatru "Vuk", u okviru glavnog programa Beogradskog letnjeg festivala - Belefa.

Na konferenciji za medije, Boris Liješević je citirao svoju asistentkinju Isidoru Kulenović koja je rekla da je ovo dečja predstava za odrasle.

Boško Buha, Tvoje i Moje
Boris Liješević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Biće neobična, a takav je bio i proces rada. Poslednjih godina sam bio u situacijama u kojima se od sagovornika tražilo da ispričaju najranija sećanja. U tom momentu mi se činilo da počinje nešto važno. Naizgled bezazleno pitanje pokreće proces u kojem sagovornik pronalazi najranijeg sebe kog pamti. Kao da se susreće sa detetom u sebi od tri, četiri, pet godina. Činilo mi se kao da se u njemu prepoznajem – ispričao je Liješević i dodao da ga je još jedan utisak pratio, da razume to sećanje iako nije bio prisutan. Tako je i nastao naslov „Tvoje i moje“.

Reditelj je objasnio da je odgonetnuo kako se u dečjem doživljaju sveta svi prepoznajemo.

– Učinilo mi se da svi delimo određeno vreme kad smo bili paženi i ušuškani, kad je sva pažnja i briga bila na nama i činilo nam se se da je svet topao i celovit i odatle idu ta sećanja koja su nevina, ali shodno dečjem doživljaju, i iracionalna. Za glumce je ovo bio neudoban, nezgodan proces jer nisu svi spremni da rade bez teksta, mnogi imaju otpor da iznesu nešto lično i svoje. Oni spremni su bili za mene dragoceni i kao glumci i kao ljudi. Glumci su bili sa nama stvaraoci predstave i iskreno sam im zahvalan – istakao je Boris Liješević.

Boško Buha, Tvoje i Moje
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U predstavi igraju Katarina Gojković, Boba Latinović, Jelena Trkulja, Stefan Bundalo, Miloš Vlalukin, Lena Bogdanović, Aleksandra Simić, Tijana Čurović, Borka Tomović, Teodora Ristovski i Bojana Ordinačev.

Scenograf je Aleksandar Ivanović, kostimografkinja Marina Sremac a muziku je komponovao LP duo. Dramaturškinja komada Milena Depolo je rekla da je srećna što prvi put pozorište „Boško Buha“ sarađuje sa Borisom Liješevićem i da će magija ovog procesa, u kojem je svako imao potrebu da se seti sebe kao deteta, da se prenese na publiku.

Boško Buha, Tvoje i Moje
Milene Depolo Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Stalo nam je bilo da se obratimo detetu u sebi, svako je imao potrebu da se seti prvih simpatija, strahova. Mislim da će se svi prepoznati u ovim pričama – rekla je Depolo.

Glumica Katarina Gojković je priznala da je predstava za nju možda najznačajniji proces kroz koji je prošla u 36 godina dugoj karijeri.

Boško Buha, Tvoje i Moje
Katarina Gojković Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

– Borisa poznajem, već smo sarađivali, i kada me je pozvao samo sam rekla: „Slušaj, ti voziš, ja idem. A gde ćemo da stignemo, pojma nemam”. Bio me je strah ali i zanimljivo da krenem u nešto što nema teksta, gde ću biti koautor, i ne zna se gde ide moja i priča svih mojih kolega. Ulaziš u nešto što nije topla voda i zato je ovo bio veliki izazov. Boris ne samo što je talentovani reditelj, redak biser na našem pozorišnom nebu, nego se bavi i pedagoškim radom i zato je mogao ovaj proces da izvede do kraja. A bilo je teških trenutaka zato što je zalazilo u delove podsvesti. Ali, kao i za sve velike i važne stvari u životu, mora dobro da se preore da bi njiva rodila. Mislim da smo porodili značajnu, važnu, lepu, dobru i plemenitu predstavu u kojoj će generacije uživati – ispričala je Gojković.

Na pitanje novinara šta se dešava sa rekonstrukcijom i povratkom Pozorišta „Boško Buha“ na staru adresu, direktorka Maša Mihailović je odgovorila:

Boško Buha, Tvoje i Moje
Maša Mihailović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Još 22. aprila postavljena je tabla na kojoj su obaveštenja da su krenuli pripremni radovi. Završen je tender, poznat je izvođač radova i trenutno se odvijaju akcije rušenja, čupanja starih stvari i priprema za postavljanje novih instalacija i izgradnju novog pozorišta na staroj adresi, na Trgu.

Boško Buha, Tvoje i Moje
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Bonus video: Poznato kada će se pozorište „Boško Buha“ konačno vratiti u svoju zgradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar