Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Sedmogodišnja Ines Petrović iz Banjaluke, glumica je pete festivalske večeri 58. „Filmskih susreta u Nišu, a ovo priznanje je dobila za film „Momak i devojke“ koji je režirao Ivica Vidanović.

Rok Radiša koji je za film napisao scenario i igrao glavnu ulogu, kazao je da su Ines pronašli u poslednji čas, kada su već izgubili nadu da će u Banjaluci pronaći dete za film koji će se snimati u okolini Novog Sada.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

– Mi smo tražili dete po Banjaluci dugo i nismo uspevali jer veliki je problem naći dete koje će sa svojim roditeljima doći u okolinu Novog Sada na mesec dana. Roditelji rade, ne mogu da uzmu ceo godišnji odmor zbog snimanja. Hteli smo da odustanemo i da dete potražimo u Beogradu, kada mi je neko rekao da naša koleginica Dragana Ilić ima javni čas u parku. Otišao sam i video devojčicu koja je igrala „Ježevu kućicu i lisicu“. Izašla je sa velikom kosom, kao mali Mogli. Ispalo je da mama ne radi i da može da pođe sa njom, tako da se baš sve namestilo – objasnio je Rok.

On je podsetio da film „Momak i devojke“ govori o mladom košarkaškom treneru kome brat iz Bosne poverava na čuvanje petogodišnju ćerku, a suočvajući se sa izazovima roditeljstva, upoznaje atraktivnu vaspitačicu i uskoro će morati da bira između ljubavi i karijere.

Ines je na konferenciji za medije u festivalskom pres centru, na pitanje novinara da li joj je bilo teško da glumi u filmu odgovorila da jeste bilo malo teško, ali da su je ostali glumci pazili.

Selektor „Filmskih susreta“ Dejan Dabić rekao je da „Momak i devojke“ predstavlja film „sa malo tuge i puno smeha“. Prema njegovim rečima, radi se o odličnom porodičnom filmu, jednom od svega tri ili četiri domaćih filmova koje ove godine mogu da gledaju različite generacije.

Zlatan Vidović i Ljubiša Mišić predstavili su na konferenciji za medije film „Oluja“ u režiji Miloša Radunovića.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Vidović koji u tom ostvarenju tumači braću blizance, jednog brata legionara i drugog sveštenika, istakao je da je to pre svega priča o ljudima sa margine koji su ne svojom greškom uvučeni u vihor rata, koji stradaju i gledaju da izvuku živu glavu.

Vidović je dodao da ovu priču smatra „antičkom“..

– Mnogo se radilo na scenariju, istraživalo. Pričalo se sa sa onima koji su preživeli „Oluju“, sa rodbinom žrtava. Mislim da je ovaj film značajan jer moramo da znamo svoju istoriju, kako ne bismo u budućnosti pravili iste greške. Smatram da je film uspeo u svojoj misiji da istrgne od zaborava te ljude koji su stradali u vihoru rata. Više od godinu dana smo snimali, bilo je potrebno mnogo vremena da bi se napravio film koji će sigurno ostati u analima domaće kinematografije – naglasio je Vidović.

On je kazao da je za njega bio veliki izazov, možda najveći do sada u njegovoj glumačkoj karijeri da igra dvostruku ulogu.

– Jedan dan je bio naročito težak. Pola dana sam glumio jednog brata, a pola dana drugog brata. Pri tom Dane je osvetnik, on je starozavetni lik, a Bojan koji je sveštenik, on je novozavetni lik, čovek pomirenja, oprosta – kazao je Vidović i dodao da će film „Oluja“ ostati upamćen i po tome što je u njemu poslednji put glumio naš veliki, poznati glumac Davor Janjić.

„Filmski susreti“, odnosno 58. Festival glumačkih ostvarenja ulazi u završnicu. Večeras je svetska premijera filma „Što se bore misli moje“, režisera Milorada Milinkovića. Ovo ostvarenje prati poslednje dane srpskog kneza Mihaila Obrenovića. Nakon toga je projekcija fima „Indigo kristal“ u režiji Luke Mihailovića.

Festival se zavrava sutra uveče prikazivanjem gostujućeg filma „Narodni glumac“, režisera Vladimira Ristića i „Prihvati ili odbij“ u režiji Božidara Pešića.

Po tradiciji, poslednje festivalsko veče započeće dodelom nagrada glumcima. O nagradama će odlučiti žiri u čijem sastavu su Branislav Lečić, Vladica Milosavljević i Nada Blam, kao predsednica.

Bonus video: Ekipa filma „Čuvari formule“ na Sarajevo Film Festivalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar