Pedro Almodovar Foto: EPA-EFE/JUAN HERRERO

Ostvarenje "Usamljena popodneva" (Tardes de soledad) Alberta Sere ovenčano je nagradom za najbolji film na 72. izdanju Filmskog festivala San Sebstijan, koji je sinoć završen. 

Film „Usamljena popodneva“, koji je rađen kao špansko-francusko-portugalska koprodukcija, dobio je najveću nagradu u San Sebastijanu – Zlatnu školjku, dok su Srebrnu školjku za najbolju režiju podelili debitanti Laura Kareira i Pedro Martin Kalero za filmove „On Falling“ (britansko-portigalska koprodukcija), odnosno „El llanto“ (Španija-Argentina-Francuska).

Najbolju glavnu žensku ulogu odigrala je Patricija Lopez Arnaiz u filmu Pilar Palomero „Los destellos“, dok je Srebrnu školjku za najbolju sporednu rolu dobio Pjer Lotin za glumačko ostvarenje u novom ostvarenju Fransoe Ozona „Quand vient l’automne“. A legendarni francuski sineasta Fransoa Ozon dobio je i Nagradu žirija za najbolji scenario, dok je priznanje za najbolju kameru pripalo Pjao Songriju za debi Kineza Huo Ksina „Bound in Heaven“.

Albert Sera Foto: EPA-EFE/JUAN HERRERO

Žiri, kojim je predsedavala španska rediteljka Hajon Kamborda, dodelio je Specijalnu nagradu ostvarenju „The Last Showgirl“ Đije Kopole, kojim je odao priznanje glumačkom ansamblu, kojeg čine Pamela Anderson, Kirnan Šipka, Brenda Song, Bili Lurd, Džejmi li Kertis.

Pamela Anderson i Đija Kopola Foto: COOLMedia/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Osim dodele nagrada najboljima u dvorani Kursal, svečanu ceremonija zatvaranja 72. San Sebastijana obeležila je i evropska premijera filma „We Live in Time“ Džona Kroulija, u kojem glavnu ulogu tumači Endrju Garfild, uz prisustvo reditelja i glumca.

Foto: EPA-EFE/JUAN HERRERO

Na filmskom festivalu u Baskiji proteklih osam dana publika je imala priliku da vidi nova ostvarenja Odri Divan, Džošue Openhajmera, Paola Sorentina, Žaka Odrijara, Majka Lija, a nagradama za životno delo Donostija ovenčani su australijska glumica Kejt Blančet, Havijer Bardem (prošlogodišnji laureat kojem je priznanje uručeno na ovom izdanju festivala) i slavni španski sinesta Pedro Almodovar.

Pedro Almodovar Foto: EPA-EFE/JUAN HERRERO

Reditelj, koji je u San Sebastijanu predstavio i novi film, prvo dugometražno ostvarenje na engleskom „The Room Next Door“, s kojim je pre nepunih mesec dana trijumfovao u Veneciji osvojivši Zlatnog lava, dan uoči svečanosti na kojoj je primio nagradu, proslavio je 75. rođendan. I stoga je na ceremoniji priznao:

– Film mi je dao sve. Mnogo, mnogo više nego što sam mogao da zamislim!

A Almodovar je karijeru započeo baš u San Sebastijanu gde je 1980. premijerno prikazan prvi rediteljev film – „Pepi, Luci, Bom i ostale devojke iz društva“. Proslavio se širom sveta osam godina kasnije ostvarenjem „Žene na ivici nervnog sloma“, a pre nego što mu je na svečanosti uručeno priznanje za životno delo Pedro Almodovar je na susretu s medijima priznao da je bio „preplavljen ogromnom količinom emocija kad se, dolazeći na sever Španije, osvrnuo na čitavu karijeru“:

– Nisam mogao da prestanem da plačem. Suze su mi samo tekle i tekle niz obraze… Bilo je mnogo emotivnije nego što sam očekivao – skoro preterano emotivno…

Glumica Tilda Svinton, koja, uz Džulijan Mur, i igra u novom filmu „The Room Next Door“ je, pre nego što će Almodovaru uručiti priznanje Donostija, podsetila na rediteljev „doprinos svetskoj kulturi“:

Pedro Almodovar i Tilda Svinton Foto: EPA-EFE/JUAN HERRERO

– Tvoj opus učinio je samo dobro svetu. I zahvaljujemo ti se na filmovima od srca. Živećeš zauvek – poručila je Svinton, a laureat je bio skroman, rekavši:

– Za mene je bioskop blagoslov ili prokletstvo. Ali, ne mogu da zamislim bilo kakav drugi život. Samo ovaj u kojem mogu da pišem i režiram bez prestanka.

Bonus video: Almodovar u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar