Jon Fose Foto:IBL / Shutterstock Editorial / Profimedia

Veoma sam srećan zbog Nobelove nagrade za književnost koja mi je dodeljena. Čak i ako kroz istoriju ove nagrade jeste bilo nekih nezaslužnih laureata, većina dobitnika su istinski veliki pisci koji zajedno čine svojevrsni kanon svetske književnosti. Izuzetno sam ponosan na to što je i moje pisanje ocenjeno kao dostojno da pripadne tom kanonu, kazao je za "Vijesti" poslednji laureat Nobela za književnost Jun Fose.

Uprkos tome što se norveški pisac bavi takozvanim lokalnim temama, sve njegove priče i svetovi upravo zbog toga su univerzalni i sa njima se mogu povezati čitaoci sa svih strana sveta. U razgovoru za „Vijesti“ Jun Fose objasnio je i zašto je to tako.

– Odrastao sam u Norveškoj i pišem na norveškom jeziku. Sve što pišem je u izvesnom smislu – norveško. Po mom mišljenju, sva dobra književnost je lokalna, što nije isto kao i nacionalna, ali je istovremeno i univerzalna. Ovaj paradoks spada u središte mogućeg opisa velike književnosti. Imamo nacionalne književnosti, a imamo i svetsku književnost. Ona najlokalnija i najuniverzalnija može da napravi promenu od nacionalne književnosti do svetske književnosti – istakao je Jun Fose.

Pisac uglavnom govori o sudbinama „malih ljudi“, o ljudima sa margine, iz provincije, neretko ograničenim na jedan (životni) prostor… Iako ne govori o velikim događajima, društveno-političkim pitanjima ili istorijskim temama, kroz svoje likove obrađuje ona večita, suštinska pitanja i teme kao što su život, smrt, vera, sloboda… Fose istražuje memoriju, istoriju, individualno, ali i kolektivno sećanje, sa polazištem u pojedinačnom iskustvu, a sam smatra da angažman u književnosti potire samu umetnost.

– Angažovana književnost nikada ne može biti velika književnost. Beket je bio u pravu, Sartr je pogrešio. Nije moguće pisati sa ovom ili onom porukom ispred samog dela i istovremeno pisati dobru literaturu. U suštini, tako je zato što je književnost i sve u književnosti zapravo u samoj formi, a ne u sadržaju, koji je po mom mišljenju dio forme.

Na pitanje da li i koliko toga zna o Crnoj Gori i regiji zvanoj Zapadni Balkan, s obzirom na geografsku udaljenost, Jun Fose priznaje da ne zna mnogo:

– O Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu znam veoma malo. U Crnoj Gori nikada nisam bio. Najbliže tome je da sam godinama živeo na jugu Austrije, nedaleko od granice sa Slovenijom i veoma blizu Slovačke. Posetio sam tu zemlju mnogo puta, ali to je, naravno, nešto drugo…

Ceo intervju pročitajte u Vijestima.

Bonus video: Proglašenje Nobela za književnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar