Ana Sokolović Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija

Najveća svetska izdavačka kuća specijalizovana za klasičnu muziku Boosey & Hawkes (BH) objavila je danas na velika zvona vest da je srpsko-kanadska kompozitorka Ana Sokolović postala član njihove porodice.

Ova kuća koja postoji već dva veka, poseduje katalog muzičkih autorskih prava koji uključuje dela istaknutih kompozitora kao što su Stravinski, Bartok, Kopland, Britn, Prokofjev, Štraus, Rahmanjinov… U 21. veku nastavili su da objavljuju ono najbolje u savremenoj muzici i imaju ekskluzivne ugovore sa vodećim međunarodnim klasičnim kompozitorima današnjice, kao i legendama džeza.

Ana Sokolović nije krila oduševljenja što je postala deo porodice „Boosey&Hawkes“:

„Biti okružen neverovatnim kompozitorima koji su mi bili idoli, liči mi na san”.

Simfonijski orkestar Montreala je najavio još jednu važnu vest u vezi Ane Sokolović, a to je da će od danas danas, 20. avgusta 2020, ona biti njihov stalni član u naredne tri sezone…

Komentarišući stvaralački opus Sokolovićeve, potpredsednik „Bossey&Hawkes“ StIven Lankenau rekao je:

“Odmah su me privukli inteligencija i duhovitost kojim odiše Anina muzika. Njeni radovi sažimaju bogata iskustva koja se povezuju sa publikom na duboko emotivnom nivou. Sa svakim delom ona istražuje nešto novo, a ja se radujem toj njenoj znatiželji pretočenoj u muziku”.

Živopisno muzičko stvaralaštvo Ane Sokolović, ističe se dalje, nadahnuto je balkanskim folklorom i njegovim asimetričnim ritmovima uramljenim u klasični balet i pozorište. U Kanadu je došla tokom građanskih ratova u Jugoslaviji i to je opisala kao sudbinski trenutak svoje karijere. Tada je počela saradnju sa „Queen of Puddings Music Theatre“, koje joj je naručilo prve opere, kao i sa „Société de musique contemporaine du Québec“, koji joj je posvetio omaž za 2011-2012. sa više od 200 izvođenja širom Kanade.

Anine četiri opere su izvođene od Montreala do San Franciska, od Luksemburga do Hanovera. Njena prva opere „The Midnight Court“ izvedena je u „Royal Opera House, Coven Garden“. A sada već čuvena kanadska a kapela opera „Svadba“ za šest ženskih glasova na srpskom jeziku iz 2010, izvedena je u „Opera Philadelphia“, „San Francisco Opera“, „Festival d’Aix-en-Provenc“e…

Francuski „Mond“ je „Svadbu“ opisao kao minijaturni prolećni obred koji je izumeo univerzalnu fonetku ljudskog srca.

Dobitnica je dve JUNO nagrade, najvećem muzičkom priznanju Kanade pandam Gremiju, za „Klasičnu kompoziciju godine“. Prošle godine za „Golden Slumbers Kiss Your Eyes“, očaravajući ciklus imigrantskih pesama i uspavanki za kontratenor, hor i orkestar, a ove za kompoziciju Evta, koncert za violinu i veliki ansambl.

Trenutno komponuje „Old Fools“, novu operu za „Canadian Opera Company“, čija je premijera zakazana 2022.

„Bossey& Hawkes“ je globalni izdavač, sa kancelarijama u Njujorku, Londonu i Berlinu i mrežom agenata u svim većim zemljama koji promovišu muziku i nastoje da utiču na umetnički ukus publike. Nastao je spajanjem dva velika porodična preduzeća iz 1930. godine, „Bossey& Company“ osnovanim 1760. i Hawkes & Son osnovanim 1865. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare