Foto: Amir Hamzagić, Goran Srdanov/Nova.rs

Reditelj Jagoš Marković sahranjen je na Novom groblju u Aleji zaslužnih građana, a na večni počinak ispratila ga je skoro cela kulturna scena Srbije.

Ispred kapele u kojoj je je počelo opelo u 14 sati, u dugoj koloni stajale su mnoge ličnosti iz kulturnog i javnog života sa cvećem i svećama u rukama, strpljivo čekajući da izraze saučešće neutešnoj porodici.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Među njima su bili Nataša Ninković, Dragan Bjelogrlić, Andrija Milošević, Nela Mihailović, Vaja Dujović, Nataša Ninković, Svetozar Cvetković, Tatjana Madnić Rigonat, Bule Goncić, princ Filip Karađorđević, Nenad Jezdić, Vesna Trivalić, Marko Janketić, Seka Sablić, Gordan Kičić, Vanja Ejdus, Tamara Dragičević, Petar Benčina, Momčilo Otašević…

Nakon opela, nepregledna povorka je krenula ka večnoj kući proslavljenog reditelja, a u njoj se našla gotovo cela srpska kulturna scena. Kraj odra govor je održala Jagoševa ćerka Marija i glumac Branimir Popović.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

– On je naše sunce, zvezda, radost, veselje i osmeh! On je naša snaga, najsnažnija. Danas se ne opraštamo od njega, on gleda kroz naše oči i diše kroz nas. Svi želimo jedno – da nas vidi okupane ljubavlju, pesmom, veseljem i igrom, da se sa nama radaje kako je samo on to umeo. Govorio nam je: „Znate, kada je umrem da ne idem nigde, je l znate da ću samo da legnem da spavam“. Tata, volimo te, hvala ti za ceo univerzum i sve na svetu. Smrt ne postoji, postoje samo seobe – rekla je ćerka.

Sergej Bjelogrlić i Miodrag Dragičević Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

U Crnoj Gori rastao je dečak koji je uobičajenu igru zamenio pozorišnom magijom, podsetio je u svom govoru Popović dodajući da je Jagoš sa 12 godina tražio da režira predstavu za decu „Plava boja snega“ Grigora Viteza.

Branimir Popović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

– Taj hrabri i pomalo drski dečak postaje Jagoš Marković – jedan od najznačajnijih stvaralaca u našem vremenu. Ubeđen sam, nikako ne prihvatajući činjenicu da on više nije sa nama jer dečaci nisu smrti naravni, da je Jagošev poetički životni kredo bio u dečjoj znatiželji, nepristajanju na dosadu i ravnodušje, u zapitanosti i zaigranosti. Takav, prepun energije i čežnje za nedosegnutim, zakoračio je u izazovan Beograd spreman na sve – da bude onaj sa štitom ili na njemu – govorio je Popović dodajući:

– Podario je svoj talenat svim pozorištima. Jagoš je podario sebe velikom gradu, a grad mu je uzvratio. Pritom, nije zaboravljen u kulturnim institucijama u Crnoj Gori i Evropi. Jagošev temelj i koridor odredili su njegov rodni grad, Beograd i more u čudesnoj Boki gde se otisnuo na poslednje putovanje odbijajući da prekine san – rekao je glumac, a prisutni su voljenog reditelja ispratili uz poslednji dugi aplauz.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Bonus video: Kolege i prijatelji se oprostili od Jagoša Markovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare