Naomi Kembel u vezi sa 16 godina mlađim multimilionerom iz Saudijske Arabije Foto: Patricia DE MELO MOREIRA / AFP / Profimedia

Umetnik, pijanista, producent i misaoni lider u novim tehnologijama i medijima Endru Melkior i Endru Džouz, jedan od vodećih svetskih frizera i najpriznatijih učitelja, predstaviće svoj rad u Novom Sadu na ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture u okviru nedelje primenjene umetnosti 6. i 7. septembra.

Jedan je osnivač najpoznatijeg londonskog studija koji spaja vrhunsku umetnost sa modom, saradnik svetskih zvezda kao što su model Naomi Kembel, glumica Gvinet Paltrou i pevačica Dajana Ros i iza sebe ima i bestseler „Love Your Hair” koji je dostigao tiraž od čak milion primeraka. Drugi je na listi 50 kreativnih lidera renomirane platforme Creative Review, nekadašnji producent ser Džordža Martina i Dejvida Bouvija, inovator digitalnih umetnosti u oblastima proširene realnosti, mašinstva i robotike kao i tvorac sintetičkog DNK formata albuma grupe Massive Attack i producent prvog albuma virtuelne stvarnosti pevačice Bjork.

Ono što ih povezuje je to što dele isto ime ali i činjenica da će svoj rad da predstave u Novom Sadu na ovogodišnjem Kaleidoskopu kulture u okviru nedelje primenjene umetnosti 6. i 7. septembra.

Foto: V.Veličković

Endru Melkior je umetnik, pijanista, producent i misaoni lider u novim tehnologijama i medijima. Sa karijerom koja se proteže preko dve decenije, savetovao je i sarađivao sa nekim od najinovativnijih umetnika i organizacija našeg vremena, pomažući u oblikovanju preseka kreativnosti i tehnologije na revolucionarne načine. Njegovo putovanje počelo je pre više od 25 godina kada je radio zajedno sa Dejvidom Bouvijem, omogućavajući umetniku da objavi svoje pesme u obliku melodija za mobilne telefone na pet miliona specijalnih Nokia telefona. Ovo pionirsko iskustvo pomeranja granica umetnosti kroz ranu mobilnu tehnologiju postavilo je osnovu za Endrjuovu inovativnu karijeru.

Foto: Kaleidoskop

Endru Džouz danas se smatra jednim od vodećih svetskih frizera i najpriznatijih učitelja. Svoju izuzetnu reputaciju stekao je dugi niz godina u frizerskom poslu. Svoj sopstveni posao pokrenuo je između 1988. i 1990. godine i tada osvaja „Wella Vogue salon of the year”. Endru je kreirao izgled mnogih modela i poznatih ličnosti koji su 90-ih godina i zahvaljujući tome krunisan je kao frizer britanskog popa, što je privuklo mnoge tadašnji bendovi u njegov salon. Endru je šest puta bio nominovan za britanskog frizera godine.

Foto: Kaleidoskop

Publika će njihove radove moći da vidi u okviru nedelje posvećene primenjenoj umetnosti na sedmom Kaleidoskopu kulture. U nedelji primenjene umetnosti, koja će trajati od 6. do 12. septembra, predstaviće se više od 90 umetnika kroz 10 izložbi, 10 umetničkih instalacija i sedam muzičkih programa, modne revije, performanse i radionice.

Sve do 5. oktobra, dokle traje ovogodišnji Kaleidoskop kulture, najveća svetska umetnička imena, velikani srpske kulture i mladi stvaraoci u usponu, tokom pet nedelja, prikazaće ono najbolje od pet vrsta umetnosti – izvođačke, vizuelne, primenjene, arhitekture i književnosti. Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan.

Bonus video: 87. godina Fakulteta likovnih umetnosti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar