CÉU Foto:Divulgacao

Popularna brazilska pevačica Ceu nastupiće u Novom Sadu 20. novembra, saopštili su organizatori.

Koncert nagrađivane i svetski priznate brazilske pevačice biće održan 20. novembra u Gradskoj koncertnoj dvorani s početkom od 20 časova, i to u okviru programskog luka „Druga? Evropa“ Evropske prestonice kulture.

Nastup brazilske pevačica Céu deo je programa posvećenih pioniru elektronske muzike na našim prostorima i u Brazilu – Mitru Subotiću Subi. Upravo je Subin opus uticao na Céu koja je rođena u Sao Paolu, gradu u kom je Suba, nakon raspada sastava Reks iluzivi i odlaska iz Novog Sada, živeo i stvarao. I danas, 23 godine nakon tragičnog odlaska Mitra Subotića, u Sao Paolu se čuva sećanje na njegovo delo.

Ponikla u muzičkoj porodici, već s 15 godina odlučila je da muzici posveti život. Već za debi album, nazvanom po svom imenu, koje u prevodu s portugalskog znači „nebo“,  objavljenom 2005. bila je nominovana za Gremi u kategoriji „svetske muzike“. Iza sebe ima pet albuma. Do sada je dva puta bila laureat Latino Gremija i to za albume „Tropix“ (2017) i „Apka!“ (2020).

CÉU Foto:Divulgacao

Muzika ove pevačice naišla je na hvalospeve svetskih medija, među kojima su „Gardijan“, „Kju magazin“, „Modžo“ i „Njujork tajms“. Nastupala je i na najprestižnijim svetskim festivalima kao što su Montreal Jazz Festival (Kanada), North Sea Jazz (Holandija), Coachella (SAD), Roskilde (Danska), Rock in Rio (Brazil) i Lollapalooza (Brazil).

Programski luk „Druga? Evropa“ predstavlja veliko finale Evropske prestonice kulture koji od 7. oktobra do 27. novembra pokreće pitanja dominantnih vrednosti u evropskoj kulturi i umetnosti i dovodi do otkrivanja drugačijih, alternativnih, marginalizovanih, manjinskih i buntovnih izraza, precizira se u saopštenju organizatora.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar