Borisav Matić Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Ošto osuđujemo napad na kolegu i saradnika Borisava Matića u Užicu, saopštila je Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije.

Kraj 60. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ u Užicu, na koji je spuštena zavesa još 20. maja, nije protekao samo u svečarskoj atmosferi i dodeli priznanja najboljima, već i incidentu za koji se saznalo tek sad, petnaestak dana kasnije. Možda se ne bi ni znalo da se desio verbalni okršaj na relaciji pozorišni kritičar – dvoje reditelja da se nije oglasilo Udruženje kritičara i teatrologa Srbije. Ovo udruženje odlučno je stalo u odbranu kolege Borisava Matića kojeg su te večeri „vređali reditelji Milan Nešković i Jana Maričić, psovali ga i pretili mu“, osudivši nasilničko ponašanje umetnika spram kritičara.

Ceo slučaj za Nova.rs potvrdio je pozorišni kritičar Borisav Matić rekavši da su mu Nešković i Maričić u klubu Narodnog pozorišta Užice „prišli, počeli da ga vređaju i psuju, a kada je pokušao da uspostavi dijalog s njima, rekli su mi da to ne žele i da ne bi trebalo da mu bude dozvoljeno da piše i govori, te da će se njih dvoje „kao esnaf potruditi da bude zabranjen na svakom pozorišnom festivalu u Srbiji“. Reagujući na ove tvrdnje reditelji Jana Maričić i Milan Nešković kazali su za Nova.rs da Matić „manipuliše i laže, i da ga niko nije napadao i pretio mu zabranama“.

Udruženje kritičara i teatrologa Srbije zatražilo je hitnu reakciju Zajednice profesionalnih pozorišta Srbije, a nakon ovog udruženja i čelnika Festivala „Bucini dani“ u odbranu pozorišnog kritičara Borisa Matića stala je i Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije.

Ova Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije oštro osuđuje napad koji je naš kolega i saradnik Borisav Matić doživeo na završnoj večeri pozorišnog festivala „Joakim Vujuć“ u Užicu, na kojem je bio angažovan kao pozorišni kritičar. Izuzetno zabrinjava činjenica da je na festivalu, koji je ove godine imao svoje 60. izdanje, odgovor na stručnu kritiku nasilan i uvredljiv – navodi se u saopštenju NKSS.

Dodaje se da u opštoj atmosferi komodifikacije kulture, prostora za slobodno kritičko mišljenje gotovo i da nema i zaključuje:

– Zadatak svih nas kulturnih radnika i radnica je da kreiramo prostor za kritiku i radno okruženje u kojem mesta za uvrede, psovke i pretnje nema.

Bonus video: Specifična izložba u Botaničkoj bašti „Jevremovac“: Uđite u svet „in vitro“ biljaka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar