Locarno otvaranje festivala Foto:Tanjug/Jean-Christophe Bott/Keystone via AP

Filmski festival u Lokarnu, na kojem je sutra zakazana svetska premijera novog filma Dragana Bjelogrlića "Čuvari formule" u programu Pjaca grande, otvoren je sinoć u ovom švajcarskom gradiću i to kao prva velika smotra nakon što su holivudski glumci stupili u štrajk.

I dok je danima uoči starta festivala bilo spekulacija i strahovanja kako će se štrajk u Holivudu odraziti na Lokarno, već na otvaranju je to bilokristalno jasno. Naime, britanski glumac i producent Riz Ahmed odustao je od dolaska iako je trebalo da bude ovenčan nagradom. Još jedan laureat nagrade za životno delo Lokarna Stelan Skarsgard otkazao je dolazak u Lokarno.

Na otvaranju je prikazan kratki film „Dammi“, na kojem je Ahmed radio s rediteljem Janom Munirom Demanžom koji je umesto glumca primio nagradu iz ruku glumice Izabel Ađani i pročitao njegovo kratko pismo:

Hvala Lokarno festivalu na ovoj neverovatnoj počasti. Žao mi je što nisam mogao da budem sa vama, ali štrajkujem sa svojim sindikatom. Bijem bitku za prava koja nam pripadaju. To je veoma važna borba i nadam se da razumete…

Izabel Ađani na otvaranju Locarna Foto:Tanjug/Jean-Christophe Bott/Keystone via AP

Usledila je potom, kako je izvestio „Dedlajn„, svetska premijera ostvarenja „The Falling Star“ Dominika Abela i Fione Gordon.

I dok se Lokarno, tradicionalno, kao festivali poput Venecije, ne oslanjaju toliko na glumačke zvezde, ostaje pitanje da li će najveća najavljena zvezda – Kejt Blančet doći u Švajcarsku.

Locarno otvaranje festivala Foto:Tanjug/Jean-Christophe Bott/Keystone via AP

Naime, film gde se australijska glumica pojavljuje samo u ulozi producenta – „Shayda“ zatvara Lokarno 12. avgusta. Organizatori su najavljivali i da će Blančetova voditi jednu panel diskusiju. Međutim, „Dedlajn“ otkriva da će se Kejt Blančet solidarisati sa svojim holivudskim kolegama i da neće doći u Lokarno.

Bonus video: Šta stoji iza štrajka u Holivudu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar