Foto: GIPAC

Mladi kineski soprani u operi "Così fan tutte” zajedno sa mladim srpskim umetnicima, pod pokroviteljstvom princeze Jelisavete Karađorđević nastupiće 18. i 19. jula od 20 časova, u Operi i teatru Madlenianum, a ulaz je slobodan.

Global Intercultural Performing Arts Cast (GIPAC) iz Pekinga, u saradnji sa Operom i pozorištem Madlenianum s ponosom će predstaviti Mocartovu voljenu operu „Così fan tutte“ (“Tako čine sve”) u novoj dramaturgiji Aleksandra Nikolića, koji potpisuje i režiju. Ansamblom Nacionalnog simfonijskog orkestra Srbije dirigovaće maestra Milica Jelić, dok je preparatore pijanistkinja Nevena Živković. Ulaz je slobodan.

Foto: GIPAC/Željko Sinobad

Poseban kuriozitet predstavlja činjenica da će ovu Operu izvesti ansambl koga čini grupa mladih srpskih i kineski operskih umetnika, koji nastupaju pod pokroviteljstvom kneginje Jelisavete Karađorđević. Ovu jedinstvenu Operu koja okuplja talentovane kineske soprane i srpske mlade umetnike producira Madam Vanže Žang.

Kako su među učesnicima dobitnici Nagrade za zasluge kneginje Jelisavete Karađorđević, ona je izrazila iskreno radovanje predstojećim koncertom:

“Ova divna saradnja je jedinstveno svedočanstvo o univerzalnom jeziku muzike i o mostovima koje ona gradi između nacija i kultura. Sa oduševljenjem ću pratiti razvoj mladih umetnika i pružiti iskrenu podršku njihovom predstavljanju na scenama širom sveta, a posebno sam srećna da svoj prvi nastup imaju upravo pred beogradskom publikom.

Foto: GIPAC

Sve kineske sopranistkinje su diplomirale na Centralnom konzervatorijumu muzike u Pekingu, vodećoj muzičkoj akademiji u Kini i studentkinje su vanrednog profesora Žang Žang, koja je debitovala u Srbiji kao Cerlina u „Don Đovaniju“ u Kombank dvorani 2018. godine. U Madlenijanumu će u dve postavke izvođenja nastupiti: Sinjui Cui i Lingci Huang kao Fjordilidi, Luji Sin i Sinjao Ceng kao Dorabela i Suan Žang i Đing Džou/Danling Đin kao Despina.

Tokom obe večeri nastupaju sjajni srpski mladi umetnici Stevan Karanac kao Ferando, Luka Jozić kao Guljelmo i Kiš Tamaš kao Don Alfonso.

Osnovan 2017. godine u Bostonu, GIPAC je prerastao u profesionalnu trupu i umetničku agenciju, organizujući preko 30 događaja u devet zemalja. Grupa se fokusira na pružanje prilika mladim talentima kroz takmičenja, majstorske kurseve, profesionalnu obuku i razne nastupe.

Bonus video: Mario Pavle del Monako i Dragutin Matić:“Simon Bokanegra“ prvi put u Narodnom pozorištu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare