Šejn Megovan Foto: Michael Walter / PA Images / Profimedia

Frontmen irskog benda "The Pogues" Šejn Mekgovan preminuo je danas u 65. godini.

Razbarušeni, nestalni, sklon alkoholu i drogama, ali iznad svega harizmatični lik, iza sebe ostavio je godine rada sa seltik pank grupom „The Pogues“.

PROČITAJTE JOŠ

Njihovo stvaralaštvo počinje tokom 1982. godine u Londonu, a završava se tačno deceniju kasnije, kada Mekgovana ostali članovi benda izbacuju iz grupe zbog neprofesionalnog ponašanja. Šejn će se bendu vratiti 2001. i ostati sa njima sve do 2014. godine.

Tokom najplodnijeg perioda stvaralaštva, „The Pogues“ su iznedrili brojne hitove. Ne toliko komercijalne, ali bliske svima onima koji su znali da cene opojni zvuk irske melanholije.

Fairytale of New York

Verovatno najpoznatija numera kojom se ova grupa predstavila svetu jeste „Fairytale of New York“ koju je Mekgovan napisao sa Džemom Finerom. U pitanju je duet sa Kristi Mekol, a objavljena je 1987. godine.

Iako pesma nije uspela da dostigne prvo mesto na božićnoj UK top listi (taj uspeh posigla je grupa Pet Shop Boys sa numerom „Always on my Mind“), i danas važi za jednu od najlepših prazničnih balada.

Dirty Old Town

„Dirty Old Town“ je numera koju je popularizovala grupa „The Dubliners“, ali i „The Pogues“. Iako je u pesmi reč o gradu Salford u Engleskoj, Mekgovan i ekipa nisu imali problem da se poistovete sa mračnim i sumornim tekstom Ijana Mekola iz davne 1949. godine.

The Irish Rover

I ova folk pesma dobila je verzije dve irske grupe – „The Dubliners“ i „The Pogues“. Ekipa Šejna Megovana snimila ju je za potrebe svog debi albuma „The First of the Irish Rovers“, 1996. godine.

I danas važi za jednu od najslušanijih numera u izvedbi ovog benda.

A Rainy Night in Soho

Ova pesma svetlost dana je ugledala 1986. godine. Poznato je da se Mekgovan sukobio sa Elvisom Kostelom oko finalne verzije pesme – Šejn je želeo verziju sa kornetom (instrumentom sličnom trubi) dok je engleski muzičar insistirao da se čuje oboa.

Mekgovan je „pobedio“, a uz to dobili smo i dramatični i upečatljivi spot koji je numeru ispratio.

A Pair of Brown Eyes

Ovu pesmu objavili su 1985. godine, a ona je bila i njihov prvi singl koji se našao na UK Top 100. Našao se na njihovom drugom studijskom albumu pod nazivom „Rum, Sodomy & the Lash“, a komponovao ju je Mekgovan.

Spot je posebno zanimljiv jer prikazuje Englesku 1984. godine, u jeku vladavine Margaret Tačer, a nekadašnja britanska premijerka prikazana je kao autoritarna figura.

BONUS VIDEO: Preminuo Šejn Mekgovan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar