Erlend Lu Foto: EPA/TIM BRAKEMEIER

Geopoetika je objavila novu knjigu norveškog pisca Erlenda Lua, "Pregovori sa stvarnošću/Godinu dana na jednom točku". Prvi put Geopoetika objavljuje knjigu Erlenda Lua koja nije roman. Ovo je lični i očaravajući esej o biciklizmu, preciznije vožnji unicikla, koju i čitaoci i kritičari porede sa hit-knjigom "O čemu govorim kada govorim o trčanju" Harukija Murakamija.

Jednogodišnja odiseja na jednom točku ispraćena je entuzijazmom i oštrim okom Erlenda Lua, a ispisana kao zabavna i lucidna knjiga prevashodno o prirodi, ali i o utisku lebdenja, padanju, lomljenju prstiju i veštini ostajanja na sedištu, u vožnji na samo jednom točku.

Foto: Promo/Geopoetika

Po svakom vremenu, u svako godišnje doba. Autor povremeno pomišlja da je to što prelazi četrdeset milja mesečno zapravo vrsta bega od sveta, ali i bega ka dozi adrenalina i svega dobrog što uz to ide, zbog čega svet možda ne postaje bolji, ali autor postaje bolji deo tog sveta.

„Prvo sam se vozio na četiri točka. Pa na tri. Potom dugo na dva. Sada se vozim na jednom. U toku je proces redukcije. Na kraju, za nekoliko godina, neću imati nijedan točak. I postaću zemlja po kojoj sam celog života toliko voleo da okrećem pedale“, piše Lu na početku.

Knjigu je s norveškog preveo Radoš Kosović.

Bonus video: Pisac Georgi Gospodinov u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar