Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/TANJUG/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Jugoslovensko dramsko pozorište proslavilo je danas 75 godina od osnivanja uz dodelu nagrada i vest da će konačno tokom sledeće sezone biti započeti radovi na teatru "Bojan Stupica".

U pristustvu velikog broja glumaca, direktorka Tamara Vučković Manojlović podsetila je da je 1960. ovaj teatar otvorio Bojan Stupica, a da je posle smrti reditelja i upravnika 1970. poneo njegovo ime.

Sloboda Mičalović Foto: Vesna lalić/Nova.rs

– Jugoslovensko dramsko pozorište krčilo je i gradilo svoj put prolazeći kroz teške trenutke i izazovna vremena, ali čuvajući i poštujući vrednosti koje je ustanovio Bojan Stupica. Nažalost, kao što svi znamo, 2015. godine morali smo da zatvorimo teatar koji nosi njegovo ime iz bezbednostih razloga. Prošli smo veliki put sa administrativnim preprekama, dokumentacijom, pravima, ponekad stičući utisak da ih je nemoguće prevazići. Na ovom putu su nam mnogi pomagali, gradonačelnici, različiti sekreterijati, institucije, brojni pojedinci i sada im se zahvaljujem – rekla je Manojlovićeva ističući da su poslednje pravno-imovinske prepreke rešene konačno pre mesec dana i da je sve spremno za projektovanje, a onda i izgradnju novog teatra “Bojan Stupica”.

Foto: Vesna lalić/Nova.rs

– Sigurna sam da će radovi početi tokom naredne sezone!

Povodom jubileja JDP obnovljena je monografija Aleksandra Milosavljevića koja nosi naziv „Teatar sa imenom i prezimenom“:

– Nije JDP jedino pozorište koje je ustanovljeno dekretom, ali je jedino čiji je dekret potpisao Josip Broz Tito. Nije jedino koje je Bojan Stupica gradio i osmislio, ali je specifično zbog toga što je od početka zacrtao repertoarske stubove kojih se drži i danas. Ovakav repertoar može da se održava samo ukoliko postoji još jedna scena, i to ne pomoćna, već neka vrsta labaratorije. I ta labaratorija treba da služi za istraživanje novih tekstova, rediteljskih postupaka, prostor za stasavanje mladih glumaca. Bez te scene JDP gubi značajan motor koji pokreće teatar. Nije slučajno što su na toj sceni igrani komadi tada mladih pisaca, mladih glumaca, reditelja, a koji su sada velika imena. Nadam se da će se JDP konačno vratiti ta scena jer ko god bude na njoj stasavao radićete pod zaštitiom Bojana Stupice – rekao je Milosavljević.

Godišnju nagradu za ulogu u komadu “Vatre” dobila je Sloboda Mićalović koja je svoju prvu ulogu odigrala baš na sceni “Bojan Stupica”, te je ovom prilikom izrazila želju da se na njoj uskoro ponovo nađe.

Sloboda Mićalović Foto: Vesna lalić/Nova.rs

Važnost “Stupice” naglasio je i Egon Savin, koji je nagrađen za režiju komada “Razvojni put Bore Šnajdera”:

– Beograđani pamte scenu “Bojan Stupica” zbog kafane koja je bila tu, a ja po prvoj režiji 1975. godine. Godinama nemamo tu scenu i nije svejedno. Potrebno je da Beograd ima i “Stupicu” i “Boška Buhu” i još 20-30 pozorišta da bi mogao da se zove kulturnom metropolom – kazao je Savin.

Egon Savin Foto: Vesna lalić/Nova.rs

Godišnje nagrade dodeljene su Viti Tauferu za režiju “Edipa”, Jagošu Markoviću, Aniti Mančić i Sanji Marković za “Čudo u Šarganu”, kao i Nenadu Jezdiću koji je dobio priznanje i za glavnu ulogu u komadu “Razvojni put Bore Šnajdera”:

– Ove nagrade koje dolaze od vašeg pozorišta su znak da ste dostojni čuvari testamenta koji su nam ostavili pozorišni oci i majke pre 75 godina. Želim nam svima nama sreću, kao i našim pozorištima da budu obnovljena i stamena na svojim starim mestima i adresama – rekao je Jezdić aludirajući i na situaciju pozorišta “Boško Buha”.

Nenad Jezdić Foto: Vesna lalić/Nova.rs

Dodeljena su priznanja i Nataši Ninković i Marku Radojeviću za “Edipa”, dok je za ulogu u predstavi “Tit Andronik” nagrađena Jovana Belović, kao i za muziku u istoj predstavi Irena Popović.

Za uloge u komadu “Vatre” dodeljene su nagrade i Mileni Vasić i Nataši Tapušković.

Milena Vasić Foto: Vesna lalić/Nova.rs

Celokupan ansambl prestave “Razvojni put Bore Šnajdera” dobio je godišnju nagradu kao i Lana Cvijanović za kostimografju.

Milan Marić poneo je najviše priznanja uključujući i ono za glavnu ulogu u komadu “Edip”, zatim Nagradu za lepotu govora “Dr Branivoj Đorđević” u istoj predstavi, te nagradu “Branka i Mlađa Veselinović” za najbolje glumačko ostvarenje na sceni JDP.

Milan Marić Foto: Vesna lalić/Nova.rs

Posebna nagrada koja nosi ime neponovljivog Nebojše Glogovca, ove godine pripala je mladom glumcu Joakimu Tasiću za ulogu Glasnika iz dvora takođe u predstavi “Edip”.

Foto: Vesna lalić/Nova.rs

Bonus video: Premijera predstave „Razvojni put Bore Šnajdera“ u JDP

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar